Obuka za razminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava

Sreda, 21.4.2021 | Obuka
Pripadnici jedinice za razminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava iz sastava Treće brigade kopnene vojske izvode redovnu obuku na mirnodopskoj lokaciji, pripremajući se za zadatke koji ih očekuju u toku nove sezone.

Iako je reč o iskusnim profesionalcima koji su prošli zahtevnu obuku u zemlji i inostranstvu i stekli međunarodno priznate sertifikate za humanitarno razminiranje, obuka u jedinici se izvodi svakodnevno. 

Sa realizacijom zadataka na razminiranju i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava u vojnim objektima ova jedinica je krenula 2017. godine i u međuvremenu je stekla neprocenjivo iskustvo u radu sa kasetnom municijom, avio-bombama i ubojnim sredstvima domaće proizvodnje. Samo u toku prošle godine, pripadnici jedinice su bili angažovani na dubinskoj pretrazi terena i pirotehničkom obezbeđenju inžinjerijskih radova na 11 lokacija širom Republike Srbije, a angažovali su se i za potrebe izvođenja vežbi i uklanjanje pronađenih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Izvršavanje namenskih zadatka jedinice iziskuje dobar odabir kadra, temeljnu pripremu pre odlaska na teren i pravilno korišćenje zaštitne opreme. Zahvaljujući dobrim pripremama, organizaciji i odgovornom pristupu svakom zadatku, jedinica je u toku 2020. godine očistila 19 hektara različitih terena, gde je pronađeno oko 1500 neeksplodiranih ubojnih sredstava. Početkom ovog meseca pripadnici jedinice su upućeni na nove lokacije, kako bi svojim radom i te terene učinili bezbednim za redovno korišćenje.

Povezane vesti