Prijem ministra odbrane i načelnika Generalštaba povodom Dana vojnih veterana

Utorak, 4.12.2018 | Kultura i tradicija

Povodom Dana vojnih veterana - 4. decembra, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović priredili su prijem za predstavnike vojnih veterana u Doma Garde.

Povodom Dana vojnih veterana - 4. decembra, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović priredili su prijem za predstavnike vojnih veterana u Svečanoj sali Doma Garde na Topčideru.

Na početku svečanosti pročitana je čestitka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića povodom Dana vojnih veterana.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vojni veterani, predstavnici verskih zajednica, udruženja za negovanje tradicija i članovi porodica poginulih pripadnika vojske.

General Mojsilović naglasio je da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije vrednuju, neguju i razvijaju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije i da sledeći tradiciju Ministarstva vojnog, koje je pre više od veka preuzelo brigu o starim ratnicima, danas s ponosom obeležavaju Dan vojnih veterana.

- Obeležavanjem današnjeg praznika, povodom koga smo organizovali niz aktivnosti i manifestacija, sećamo se i odajemo poštu znanim i neznanim borcima. Republika Srbija ima moralnu obavezu da oda počast hrabrim borcima, učesnicima svih ratova i oružanih sukoba na prostoru naše zemlje, a posebno da pokaže brigu o vojnim veteranima i porodicama poginulih pripadnika vojske koji su učestvovali u oružanim sukobima od 1991. do 1999. godine - istakao je general Mojsilović.

Kako je naglasio, “vernost otadzbini, odanost, hrabrost, disciplinovanost, solidarnost, čovečnost, dostojanstvo, požrtvovanost i poštovanje drugih, vrednosti su koje su oduvek krasile srpskog vojnika”.

- Vođeni ovim vrednostima naši ponosni preci su se borili za našu otadzbinu. Nama ostaje obaveza da kao potomci opravdamo ulogu naslednika slavnih predaka, njihovih večnih dela i svetle tradicije i da gradimo bolju i lepšu Srbiju, koju ćemo ostaviti našim potomcima - poručio je general Mojsilović.

Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Slađan Ristić istakao je da "obeležavanjem Dana vojnih veterana obezbeđujemo kontinuitet sećanja na naše slavne pretke, koji su ponosno stajali u borbenim redovima za odbranu svoje otadzbine".

- Kao i uvek do sada, vojni veterani predstavljaju značajan potencijal koji Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ne smeju zanemariti. S aspekta vojnih tradicija proslavljanje Dana vojnih veterana od izuzetnog je značaja, jer time pokazujemo da ne zaboravljamo sve one zaslužne koji su odano služili, borili se i dali živote za našu otadzbinu - rekao je pukovnik Ristić.

Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar, kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore, Grčke i Bugarske s jedne i Otomanske carevine (Turske), kao poražene, s druge strane.

Brigu o veteranima preuzelo je Ministarstvo vojno, u okviru Vlade Kraljevine Srbije. Dodelom imanja u južnom delu Srbije, država i Vlada pokazali su kako se može odati priznanje za učešće u odbrani zemlje i iskazati briga o vojnim veteranima.

Izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbeđen je kontinuitet sa veteranima iz vremena balkanskih ratova, kada je Srbija angažovala oko 12 odsto svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve, uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima.

Povodom Dana vojnih veterana u svim organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije organizovani su svečani skupovi i uručene nagrade i priznanja najzaslužnijim pripadnicima.

Povezane vesti