Dan visokih zvanica na vežbi Platinasti lav 18

Četvrtak, 9.8.2018 | Međunarodna saradnja

U sklopu multinacionalne vežbe „Platinasti lav 18“ na poligonu „Novo selo“ u Bugarskoj, na kojoj učestvuju i pripadnici 31. pešadijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske, juče je realizovan Dan visokih zvanica vežbe.

U sklopu multinacionalne vežbe „Platinasti lav 18“ na poligonu „Novo selo“ u Republici Bugarskoj, na kojoj od 31. jula učestvuju i pripadnici Vojske Srbije iz sastava 31. pešadijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske, juče je realizovan Dan visokih zvanica vežbe.

Sumirajući postugnute rezultate na vežbi, zamenik komandanta Kopnene vojske oružanih snaga Republike Bugarske brigadni general Valeri Colov je istakao da je cilj vežbe ispunjen u potpunosti.

Vežbe iz serije PLATINUM se izvode od 2014. godine u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji – „Lion“ u Republici Bugarskoj, „Eagle“ u Republici Rumuniji i „Wolf“ u Republici Srbiji, s tim što se vežba u Republici Srbiji od 2016. godine realizuje u saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Ove godine na vežbi učestvuje više od 600 pripadnika oružanih snaga Albanije, Bugarske, Gruzije, Moldavije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Crne Gore i Srbije.

Cilj vežbe bio je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, u toku izvršenja odbrambenih, napadnih i operacija stabilizacije u multinacionalnom okruženju.

Povezane vesti