Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save

Nedelja, 6.1.2019 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su danas paljenju Badnjaka ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, koje je predvodio patrijarh Irinej.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su danas paljenju Badnjaka ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, koje je predvodio patrijarh Irinej.

Patrijarh je u obraćanju okupljenim građanima poželeo da im Gospod daruje mir i slogu.

– Brigu prepustimo Gospodu molitvom, jer on zna kako nam može pomoći. Prepustimo volji njegovoj i ljubavi njegovoj. Neka je blagosloven današnji dan, neka radost Badnjeg dana i Božića ispuni srca svih. Neka Badnjak uđe u naša srca i domove, tamo gde smo mi, u naučne institucije, u našu vojsku koja nas brani i štiti od neprijatelja. Radujmo se prazniku kojeg dočekujemo, rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski izrazio je nadu da će Bog sačuvati srpski narod u sadašnjem vremenu punom brige, kao što ga je sačuvao kroz čitavu njegovu istoriju.

– Blagodarni smo Gospodu što imamo i vlast koja nas vodi, koja misli o nama, koja čini sve da nam bude dobro i što bolje i da budemo zahvalni životu. Zato se molimo za sve, za one koji nas vode, da im Gospod da moć, snagu i silu, da nas vode onako kako to Gospod želi i da učini da budemo srećni u svom životu, poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je poželeo da Gospod blagoslovi i sve narode koji dobro misle i dodao da srpski narod želi dobro i sebi i drugima sa kojima deli podneblje.

– Neka Gospod blagoslovi i srpsko Kosovo i Metohiju, srpsku svetu zemlju, pravoslavni Jerusalim i mesto na kome su svetinje srpskog naroda, na kome je nikla njegova istorija, kultura i podizala se srpska duhovnost, kako bi ostalo narodu srpskom kome je uvek pripadalo. Zato, budimo verni Gospodu našem po ugledu na naše pretke kojih je mnogo velikih i svetih na koje treba da se ugledamo i pođemo putem njegovim, putem sigurnosti, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej čestitao je vernicima koji obeležavaju Badnji dan i Božić tradicionalnim pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi”.

Patrijarh Irinej služiće svečano bdenije u kripti Hrama Svetog Save, a u ponoć će tradicionalno biti služena Sveta liturgija.

Ranije danas, ministar odbrane čestitao je Božić svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, patrijarhu Irineju, sveštenstvu, monaštvu i svima koji praznik Hristovog rođenja obeležavaju po Julijanskom kalendaru.

– Neka vam radost rođenja Bogomladenca Hrista podari duhovnu snagu i dobru volju da ubuduće hrabro, složno i uspešno izvršavate poverene vam zadatke. Sa željom da praznične dane provedete u miru, slozi i ljubavi sa svojim najbližima, pozdravljam vas radosnim pozdravom Mir božji – Hristos se rodi, navodi se u čestitki ministra odbrane.

Povezane vesti