Obuka izviđača u letnjim uslovima

Četvrtak, 20.8.2020 | Obuka
Na poligonima i vežbalištima u kasarni u Kraljevu i na okolnom planinskom terenu pripadnici izviđačkih jedinica Druge brigade kopnene vojske izvode obuku u letnjim uslovima.

Reč je o segmentu obuke tokom koje se izviđači osposobljavaju za izvršavanje zadataka izviđanja i prikupljanja podataka, zasede, prepada, diverzije, uz korišćenje biljnog i životinjskog potencijala prirode kao osnovnog izvora hrane. Pored toga, izviđači uvežbavaju individualne veštine kao što su borenje, bacanje noža i izrada i korišćenje improvizovanih minsko-eksplozivnih sredstava.

Različite situacije i okruženja u kojima izviđačke jedinice izvršavaju zadatke iziskuju snalažljivost i kreativnost, pa se osim upotrebe formacijskih sredstava izviđači osposobljavaju i za korišćenje prirodnih resursa za ishranu i izradu sredstava koja mogu iskoristiti u realizaciji zadatka.

Redovna obuka izviđačkih jedinica zahtevna je i naporna, a izvodi se na različitim tipovima terena širom zemlje kako bi uslovi obučavanja bili približni onima u kojima se izviđači mogu naći prilikom realizacije zadataka. Tako se na najbolji način proverava fizička spremnost i psihička stabilnost izviđača i njihova sposobnost za rešavanje najtežih situacija.

Povezane vesti