Pripadnicima 250. raketne brigade uručene vojne spomenice

Ponedeljak, 15.4.2019 | Kultura i tradicija

Vojna spomenica povodom 20. godišnjice učešća u odbrani od NATO agresije još jedno je priznanje koje će od danas svedočiti o hrabrosti i odvažnosti pripadnika 250. raketne brigade za PVD, koja je za požrtvovanost u odbrani zemlje već odlikovana Ordenom narodnog heroja.

Na svečanosti održanoj u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković istakao je da iako je prošlo 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju, svi se sećamo tog teškog vremena u kom agresor nije birao sredstva za postizanje svog cilja.

– U tom neobjavljenom i neobjašnjivom ratu, agresor nije birao sredstva za postizanje svog cilja, a sva pravila ratovanja su tog trenutka prestala da važe. Svi se sećamo tog teškog vremena, vremena patnje, stradanja i bola koji smo delili sa našim narodom. Osposobljenost, moralna čvrstina i odlučnost naše vojske i naroda doprineli su da otpor bude snažan, odlučan i neprekidan i da neprijatelj ne ostvari svoje ciljeve.

Prema njegovim rečima, umešno komandovanje, pravovremen operativni razvoj, primena mera operativnog i taktičkog maskiranja i racionalna i efikasna vatrena dejstva jedinica naše protivvazduhoplovne odbrane, zaslužni su za sprečavanje planiranog brzog uništenja i apsolutne prevlasti višestruko tehnički i brojno nadmoćnijeg neprijatelja u vazdušnom prostoru.

– Vršeći svoju dužnost 28 pripadnika 250. raketne brigade položilo je svoj život za slobodu otadzbine, dostojanstvo svog naroda i čast profesije. Njihova hrabrost, junaštvo, profesionalizam i patriotizam zauvek će biti inspiracija za naš dalji rad – poručio je general Žarković, dodajući da su u narodnom periodu pred brigadom važni procesi opremanja i modernizacije, čime će sposobnost naše protivvazduhoplovne odbrane biti značajno unapređena, a bezbednost vazdušnog prostora Republike Srbije još veća.

Komandant 250. raketne brigade za PVD pukovnik Tiosav Janković istakao je da je ta brigada od svog formiranja bila velika, značajna i posebna jedinica, sa važnim i plemenitim zadatkom i da su brojni ispiti koje je uspešno položila, uključujući i onaj najteži – odbranu otadzbine od NATO agresije.

– Odluka našeg rukovodstva da se braniocima otadzbine dodeli i vojna spomenica povodom 20. godišnjice odbrane otadzbine od NATO agresije puno nam znači. Ovo je veliki dan i odajemo priznanje svima onima koji su uprkos snazi i moći NATO agresora uspeli da opstanu i istraju svih 78 dana agresije, da izvrše svoje zadatke, sačuvaju ljudstvo i ratnu tehniku, a pritom postignu značajne i vredne uspehe, po kojima smo i danas prepoznatljivi – rekao je pukovnik Janković.

Osvrnuvši se na gubitke koje je brigada pretrpela tokom agresije, komandant 250. raketne brigade je poručio da je današnja svečanost prilika za podsećanje na poginule saborce, čija se žrtva ne sme zaboraviti i da brigadu i ubuduće treba graditi poštujući i čuvajući uspomenu na one koji su je svojim radom i borbom sačuvali, branivši slobodu i otadzbinu.

Vojne spomenice porodicama poginulih pripadnika i ranjenim pripadnicima 250. raketne brigade uručio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Ratnom komandantu brigade general-majoru u penziji Miroslavu Lazoviću i ratnom načelniku štaba 250. raketne brigade za PVD pukovniku u penziji Draganu Stankoviću, ratnim komandantima diviziona, aktivnim vojnim licima na službi van brigade, kao i sadašnjem komandantu brigade pukovniku Tiosavu Jankoviću i načelniku štaba 250. raketne brigade pukovniku Novici Gogiću, vojne spomenice uručio je komandant RV i PVO general-major Duško Žarković.

Penzionisanim i aktivnim pripadnicima brigade vojno priznanje uručio je komandant 250. raketne brigade pukovnik Tiosav Janković.

Za brigadnog generala u penziji Stanka Vasiljevića, koji je 1999. godine vršio dužnosti u sastavu borbene posluge Četvrtog raketnog diviziona PVO, dobijena vojna spomenica je priznanje za iskazani trud i umeće u borbi protiv jedne od najvećih svetskih sila.

– Danonoćno smo bili na vatrenim položajima. Bili smo pogađani, popravljali se, ponovo dejstvovali, profesionalno izvršavali borbene zadatke, iskorišćavajući borbene mogućnosti tehnike koliko god je to bilo moguće. O tome koliko smo bili uspešni najbolje govore naši protivnici, agresori koji su rekli da ni poslednjeg – 78. dana, nisu bili ništa bezbedniji nego prvog dana rata – istako je general Vasiljević.

Početkom NATO agresije pukovnik u penziji Dragan Stanković bio je na dužnosti načelnika štaba u Komandi 250. raketne brigade i samo nekoliko dana kasnije, usled okolnosti, preuzeo je dužnost zastupnika komandanta brigade, na kojoj je bio sve do kraja agresije. Kako ističe, za njega je najvažnije da su zahvaljujući svim pripremama koje su prethodile agresiju, pripadnici brigade uspeli da se neprekidno suprotstavljaju agresoru, nanesu mu značajne gubitke i sačuvaju snage do kraja rata.

Za glavnog podoficira Drugog raketnog diviziona 250. raketne brigade zastavnika Vladimira Ljubenkovića, koji je 1999. prvi na radaru uočio „nevidljivi“ avion F-117A, dobijena spomenica je priznanje države za sve što su učinili, a za šta ih je država i učila i školovala.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi kolegijuma načelnika Generalštaba i komandanta RV i PVO, porodice poginulih pripadnika 250. raketne brigade, pripadnici ratnog sastava brigade i brojni gosti.

Povezane vesti