Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obeležili Badnji dan

Ponedeljak, 6.1.2020 | Kultura i tradicija
Povodom današnjeg praznika Badnjeg dana, na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, već tradicionalno, organizovano je paljenje Badnjaka u prisustvu patrijarha srpskog Irineja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Paljenju Badnjaka prisusvovali su i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, a tradicionalno nalaganje okupilo je i veliki broj vernika.

Patrijarh Irinej čestitao je svima koji obeležavaju Badnji dan i Božić tradicionalnim pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi”, dodajući da je suština današnjeg praznika Hristos, koji se blagoizvoleo roditi i javiti rodu ljudskome.

Govoreći o badnjaku, patrijarh Irinej je rekao da je to drvo života i simbol Hristovog rođenja, kao i da nas Crkva poziva da čuvamo naše običaje, ali da ne zaboravimo da je suština u Isusu Hristu, koji je zbog nas uzeo ljudski oblik i time pokazao ljubav prema nama.

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, na Badnji dan pripadnici Vojske Srbije organizovali su sečenje, osvećenje i paljenje badnjaka u kasarnama širom Srbije.

Povezane vesti