Počasna artiljerijska paljba povodom Dana pobede

Sreda, 8.5.2019 | Kultura i tradicija

Obeležavanje 9. maja – Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, započelo je danas počasnom artiljerijskom paljbom sa Savske terase na Kalemegdanu.

Naredbom predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili su počasnu artiljerijsku paljbu sa deset plotuna, ispaljenih iz šest artiljerijskih oruđa, u prisustvu komandanta Garde Vojske Srbije general-majora Milomira Todorovića i brojnih građana.
 
Pored ovog, već tradicionalnog događaja, u kojem je izvođenjem državne himne i marševa učestvovao i Reprezentativni orkestar Garde, Dan pobede biće obeležen i drugim kulturnim dešavanjima, brojnim koncertima, projekcijama filmova i četvrtim svečanim maršom „Besmrtnog puka“, koji će krenuti 9. maja od 17 časova ispred Spomen-parka oslobodiocima Beograda i kretati se ulicama Ruzveltovom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda.
 
Centralni događaj povodom Dana pobede je Prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije „ODBRANA SLOBODE“, koji će na osnovu odluke predsednika Republike Srbije biti održan 10. maja u Nišu (Bulevar Nikole Tesle), sa početkom u 11 časova.
 
Program prikaza obuhvata svečani defile pešadijskog ešelona, defile motorizovanog ešelona, nalet vazduhoplovnog ešelona i padobranski desant.
 
Planirano je učešće više od 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova.

Povezane vesti