Svečanost povodom Dana Centra za primenjenu matematiku i elektroniku

Petak, 4.5.2018 | Kultura i tradicija

U Centru za primenjenu matematiku i elektroniku (CPME) u Kumodražu danas je obeležen Dan Centra, koji se slavi u spomen na 5. maj 1967. godine, kada je formiran 120. centar za izradu šifara, čije tradicije nastavlja CPME.

Centar za primenjenu matematiku i elektroniku je, kao jedinstvena, specijalizovana, istraživačko-razvojna ustanova u oblasti kriptozaštite, u periodu između dva praznika uspešno realizovao brojne zadatke, među kojim se ističu istraživanje i razvoj novih rešenja u oblasti kriptozaštite, generisanje kriptografskih parametara i elektronskih sertifikata i personalizacija elektronskih identifikacionih dokumenata. Time je CPME stvorio uslove za zaštitu informacija u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije i sistemu kriptozaštite u Republici Srbiji.

U svom pedesetjednogodišnjem postojanju, CPME je uspeo da prati savremena svetska kretanja iz oblasti kriptologije, iznalazi kvalitetna rešenja i obezbedi kriptografsku zaštitu informacija koje se prenose u telekomunikaciono-informacionom sistemu.

Pripadnicima Centra je povodom praznika čestitke uputio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Povezane vesti