Logistička podrška Vojske Srbije održiva i neprekidna

Petak, 1.5.2020 | Aktuelnosti
Od proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije radi suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid-19, Vojska Srbije je, u skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta i odlukama Kriznog štaba, na sebe preuzela realizaciju mnogobrojnih zadataka u cilju stvaranja bezbednog okruženja i pružanja pomoći civilnim vlastima.

Realizacija novih zadataka na više stotina lokacija širom zemlje predstavljala je izazov za brzo uspostavljanje sistema logističke podrške koja će biti održiva i neprekidna i zadovoljiti sve potrebe snaga Vojske Srbije. S jedne strane, sistem je morao da obezbedi podršku snagama angažovanim na suzbijanju kovida-19, a s druge strane da stvori uslove jedinicama koje izvršavaju redovne zadatke na očuvanju operativnih sposobnosti i zaštiti države, u čemu se i uspelo pravovremenim planiranjem i dobrom organizacijom.

Zdravstvena zaštita u svim jedinicama, snabdevanje snaga tokom izvršenja zadataka, održavanje ispravnosti tehničkih sredstava, obezbeđenje uslova za smeštaj snaga koje se angažuju van matičnih lokacija, pružanje podrške timovima iz Narodne Republike Kine i Ruske Federacije, samo su deo zadataka koje svakodnevno izvršavaju organi logistike u Vojsci Srbije.

U podršci civilnim vlastima na suzbijanju i sprečavanju širenja kovida-19, stvoreni su uslovi za smeštaj lakše obolelih u privremenim bolnicama, za šta je obezbeđeno i postavljeno više od 5000 kreveta na osam lokacija, obezbeđeni su smeštajni kapaciteti u vojnom objektu u Moroviću, dodatno su opremljeni gerontološki centri... Prevezeno je više od 35.000 lica i 22.000 tona različitog tereta, uz angažovanje više od 2000 vozila, koja su na realizaciji ovih zadataka prešla oko 800.000 kilometara.

Obezbeđene su dovoljne količine zaštitnih sredstava za pripadnike Vojske Srbije i redovna dezinfekcija radnih prostora i sredstava na upotrebi, radi sprečavanja širenja virusa u vojnim kolektivima i očuvanja sposobnosti za realizaciju zadataka.

Vojska Srbije ostaje spremna i sposobna da i u uslovima pojačanog angažovanja na suzbijanju i sprečavanju širenja zarazne bolesti kovid-19 izvrši sve zadatke iz dodeljenih misija i zaštiti državu i građane Srbije.
Ključne reči

Povezane vesti