Ispraćaj pešadijske čete i voda za zaštitu snaga u misiju UN u Libanu

Petak, 19.5.2017 | Multinacionalne operacije

U kraljevačkoj kasarni „Ribnica“ danas su svečano ispraćeni pešadijska četa i vod za zaštitu snaga Druge brigade KoV, štabni oficiri i članova elementa za nacionalnu podršku u misiju UNIFIL u Libanu.

Današnjem ispraćaju prisustvovalo su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Druge brigade pukovnik Željko Kuzmanović, predstavnici lokalne samouprae, verskih zajednica, kao i porodice i prijatelji mirovnjaka.

Poželevši našim „plavim beretkama“ uspešnu misiju, general Diković je istakao da je reč o važnoj misiji u kojoj učestvujemo već šest godina, a u kojoj je do sada bilo angažovano 1285 srpskih mirovnjaka.

– Vi nastavljate tradiciju učešća srpske vojske u mirovnim operacijama dugu više od šest decenija, a izvršavaćete zadatke u istoj zoni gde su pre 60 godina bili pripadnici naše vojske. Imaćete priliku i čast da širite lepe vesti o građanima Srbije, Vojsci Srbije, jer mi gradimo bolju Srbiju i želimo da bude jaka – naglasio je načelnik Generalštaba.

Prema njegovim rečima, nije jaka samo ona vojska koja samo ima najsavremenije naoružanje i opremu, već je važno da osim toga vojska ima dobar odnos i da voli svoju zemlju i svoj poziv, da je moralno jaka, obučena i naučena da ono što ima na najbolji način koristi.

U narednih šest meseci, 163 pripadnika Druge brigade i 12 štabnih oficira i članova elementa za nacionalnu podršku biće angažovani u misiji očuvanja mira u Libanu, gde će zameniti pripadnike Prve brigade, koji se trenutno nalaze u toj multinacionalnoj operaciji UN.

Na današnjoj svečanosti, general Diković svečano je uručio državne zastave komandiru pešadijske čete majoru Predragu Ružiću i komandiru voda za zaštitu snaga poručniku Vladici Tasiću.

U 10 multinacionalnih operacija širom sveta trenutno je angažovano 329 pripadnika Vojske Srbije.

Povezane vesti