Svečani ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju UN u Centralnoafričkoj Republici

Četvrtak, 30.8.2018 | Multinacionalne operacije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković prisustvovali su danas u kasarni „Banjica 2“ svečanom ispraćaju osmog kontingenta Vojske Srbije u misiju UN u Centralnoafričkoj Republici.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima proširenog kolegijuma, prisustvovali su danas u kasarni „Banjica 2“ svečanom ispraćaju osmog kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA).

Put te afričke zemlje poći će 70 pripadnika Vojske Srbije koji će narednih šest meseci, u bolnici drugog nivoa, biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga UN u operaciji MINUSCA.

Obraćajući se srpskim mirovnjacima, njihovim porodicama i starešinama, ministar Vulin je podsetio da već osmi put šaljemo naše najbolje tamo gde je najteže.

- Već osmi put idemo da lečimo tuđe rane u jednoj dalekoj zemlji i da ublažimo posledice ratova, sukoba i mržnje. One koje šaljemo probrali smo i kao stručnjake i kao ljude i poslali ih da pronose slavu naše zemlje i da ovu časnu zastavu uvek vrate ovenčanu još većom slavom. Kakvi ste stručnjaci najbolji je dokaz  to što je naš mandat, koji je u početku bio samo da lečimo pripadnike Ujedinjenih nacija, sada i proširen, i to zato što su se pripadnici Evropske unije, diplomatski predstavnici i najviše političko rukovodstvo  Centralnoafričke Republike borili i izborili da ih baš vi lečite. To govori kakvi ste stručnjaci, a kakvi ste ljudi govori činjenica da odlazite tamo, a da ostavljate ovde svoje porodice i da ćete se boriti da nekim ljudima život učinite lakšim i boljim - rekao je ministar odbrane i dodao da "valjda samo mi to možemo", kao narod koji je upoznao tuđu muku. 

On je istakao i da smo narod koji zna koliko bole rane i šta znači ostavljeno i napušteno dete, ali i šta znače i smrt i bol i nasilje i nepravda,  i da nas zato toliko poštuju i vole. 

-  Na vama je da čestito ime, koje su vaši prethodnici ostavili kao pripremu za vaš dolazak, sačuvate i unapredite, da kada se vi budete vraćali kući, znate da ste iza sebe ostavili prostor nekoj drugoj rotaciji, nekim drugim ljudima. Da dođu i da budu unapred poštovani i voljeni, baš kao što je urađeno i za vas. Mislićemo na vas, brinuti. Znaćemo  svakog jutra da li ste dobro i vodićemo računa da sve bude u redu, ali ćemo čekati da se vratite - rekao je ministar Vulin i dodao da će porodice misliti na svoje mirovnjake, ali da će im noći bez sna proći brže jer znaju da oni rade veliku stvar i brinu o njima.

Ministar odbrane je srpskim mirovnjacima poručio da se čuvaju i da brinu o sebi.

- Vaš prvi i osnovni zadatak je da nam se vratite i da nam ispričate jednu veliku i važnu životnu pruču. Da nam se vratite baš takvi, zdravi i hrabri, bogatiji za jedno iskustvo i za osećaj da imate kome da se vratite i vidite ko vas čeka - rekao je ministar Vulin. 

Na današnjoj svečanosti, ministar odbrane je predao zastavu Republike Srbije komandantu 8. rotacije srpskog kontingenta, pukovniku Zoranu Janićijeviću, iz Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba, koji je ministru odbrane pružio uveravanja da će časno i ponosno nositi zastavu Republike Srbije u Centralnoafričkoj Republici. 

Pukovnik Janićijević je, govoreći o očekivanjima uoči odlaska, rekao je da je najvažnije da se svi srpski pripadnici bezbedno vrate iz afričke zemlje.

- Očekujem i da na profesionalan način, onako kako se od nas očekuje, uradimo posao zbog koga i idemo u mirovnu misiju, zbog čega i naša Vojna bolnica postoji u gradu Bangiju -  rekao je komandant SRBKON 8, kome je predstojeća mirovna misija treća u karijeri. 

Komandant srpske Vojne bolnice u osmoj rotaciji pukovnik dr docent Nebojša Đenić, načelnik hirurgije niške Vojne bolnice, prvi kontakt sa Centralnoafričkom Republikom imao je 2010. godine, da bi, pet godina kasnije, u drugoj rotaciji bio načelnik hirurgije srpske Vojne bolnice. 

- Izazovi su mi poznati, oni su mnogostruki, lečenje, pre svega, obolelih od malarije, koja je bolest broj jedan, ali s druge strane tu je i ratni traumatizam i sve ono što prati jednu složenu mirovne operacije - rekao je pukovnik dr Đenić.
Dragana Barbulović, viša medicinska sestra na službi u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije, biće glavna medicinska sestra srpske Vojne bolnice. 

- Prvi put sam u mirovnoj misiji i s radošću odlazim. Mnogo toga sam čula i imam velika očekivanja. Moja vojska od 48 članova medicinskog tima je najbrojnija i na meni je velika odgovornost, a to očekujem i od njih - rekla je Dragana Barbulović i dodala da misija uključuje kompleksne izazove, ali da je uverena da je medicinski tim spreman da upotrebi svo svoje znanje i stručnost i da uspešno odgovori svim zadacima.

Vladimir Vještić, MC Odbrana

Povezane vesti