Angažovanje Vojske Srbije na razminiranju aerodroma „Dubinje“

Utorak, 4.8.2020 | Aktuelnosti
Pripadnici jedinice za razminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava iz sastava Treće brigade kopnene vojske ponovo su na novom-starom zadatku razminiranja i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava na aerodromu „Dubinje“ kod Sjenice.

Zadatak humanitarnog razminiranja aerodroma „Dubinje“, po međunarodnim standardima, vojni demineri realizuju od 2018. godine. Procena je da je neeksplodiranim ubojnim sredstvima zagađeno 91,4% površine aerodroma, odnosno 1.383.700 kvadratnih metara.

Na zadatku su angažovane isključivo starešine, obučene u zemlji i inostranstvu i opremljene najsavremenijim sredstvima za pretragu i čišćenje terena od neeksplodiranih ubojnih sredstava. Obim poslova je veliki, pregleda se svaki centimetar zagađene površine, a napreduje polako jer svaka greška ili propust mogu imati fatalan ishod.

Razminiranje otežava to što je deo aerodoroma pod vodom zbog oštećenja kanala i odvodnih cevi za drenažu, u prilog čemu svedoči činjenica da je 98% otkrivenih kratera nastalih eksplozijom avio-bombi ispunjeno vodom. Otežavajući faktor predstavlja i gusta vegetacija na delu površina sa utvrđenim rizikom.

Osim na razminiranju aerodroma „Dubinje“, jedinica je angažovana i na drugim zadacima razminiranja i pirotehničkog obezbeđenja radi stvaranja bezbednog okruženja za pripadnike Vojske Srbije i građane Srbije.

Povezane vesti