Promenadni defile Reprezentativnog orkestra i egzercir pripadnika Garde

Nedelja, 21.4.2019 | Kultura i tradicija

Povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije – 23. aprila, Reprezentativni orkestar Garde izveo je danas promenadni defile glavnom prestoničkom ulicom, a pripadnici Garde egzercir na Kalemegdanu.

Današnjem egzerciru na Kalemegdanu prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, sa saradnicima.

Praćeni aplauzima i pozitivnim utiscima mnogobrojne publike duž Knez Mihailove ulice, orkestar Garde promenadni defile započeo je kompozicijom „Marš na Drinu“, a potom su smenjivale melodije marševa Kralja Milana Obrenovića, Srpska dvorska straža, Kraljeva Garda i ostalih prepoznatljivih melodija srpskih koračnica pod dirigentskom palicom majora Aleksandra Đurova.

Građani su sa oduševljenjem pratili gardiste tokom defilea, a zvucima vojne muzike i plavim gardijskim uniformama najviše su se obradovali najmlađi sugrađani.

Uz zvuke pešadijskog marša, Reprezentativni orkestar Garde se na Kalemegdanu pridružio pripadnicima Garde, koji su, na oduševljenje mnogobrojnih prolaznika na Kalemegdanskoj terasi izveli egzercir. Plavi stroj je, s poluatomatskom puškom M-59/66 u ruci, u taktu muzike demonstrirao strojeve radnje, a atraktivna koreografija, spretnost radnji s puškom i skladnost pokreta gardista nagrađeni su gromoglasnim aplauzom prisutnih.

Defile orkestra Garde posmatrali je baka Dušanka sa svojim unučićima, koja je imala samo reči hvale za koncert koji su vojni muzičari danas poklonili sugrađanima.

Dejan iz Skoplja koji je u poseti Beogradu istakao je da mu je veoma drago što se zatekao u Knez Mihailovoj ulici baš u vreme današnjeg nastupa Reprezentativnog orekstra Garde i što je imao priliku da čuje te kompozicije u njegovoj omiljenoj ulici u Beogradu.

Egzercir gardista na Kalemegdanu ulepšao je nedeljnu šetnju gospođama Slobi i Vinki, koje nisu skrivale oduševljenje današnjim prikazom spretnog plavog stroja.

Među publikom na Kalemegdanu danas je bila i Zagorka Todorović, koja je došla da bodri svoga brata pripadnika Garde, koji je učestvovao u izvođenju egzercira.

– Odlični su, a i moj brat je tu i mogu da kažem da se ponosim Gardom i celom našom vojskom – istakla je Zagorka ne skrivajući osmeh.

Vojska Srbije svoj praznik slavi 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, događaj koji je predstavljao prekretnicu u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Povezane vesti