Poruka načelnika Generalštaba pripadnicima Vojske Srbije

Utorak, 31.3.2020 | Aktuelnosti
Od proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije radi sprečavanja širenja virusne infekcije kovid-19, pripadnici Vojske Srbije angažovani su na mnogobrojnim zadacima pružanja pomoći civilnim vlastima. Osim stvaranja uslova za zbrinjavanje građana Republike Srbije, pripadnici Vojske Srbije imaju obavezu da štite svoje i zdravlje svojih porodica ali i da izvršavaju redovne zadatke u svojim jedinicama.

Mnogo je nepoznanica o ovoj virusnoj infekciji, ali ono što znamo je da predstavlja veliku opasnost i da potencijalno može ugroziti bezbednost našeg naroda i države.

Pripadnici Vojske Srbije, kao stub bezbednosti društva, u obavezi su da odgovore na ovaj izazov, bez obzira na veliki rizik. Vojska Srbije ima snagu i kapacitet, ima najbolju organizaciju, odvažne i hrabre ljude koji sebe nikada nisu štedeli zarad višeg cilja. U tom smislu, psihička spremnost naših pripadnika za realizaciju dodeljenih zadataka je od presudne važnosti.

Naš je narod navikao da u vreme najvećih kriza oslonac traži u svojoj vojsci. Mnoge oči biće uprte u vojnika, a njegov stav uliće narodu snagu da istraje u ovoj borbi.

Velika odgovornost i obaveza u ovakvoj situaciji naročito je izražena kod komandnog kadra, posebno komandira osnovnih jedinica. Ovo je vreme kada su disciplinovanost u ponašanju i sposobnost da se istrpe teškoće od presudnog značaja u prevladavanju ove pošasti. Ne plašite se gubitaka, njih će biti, ali našim angažovanjem možemo učiniti da ne budu uzaludni. 

Pripadnici Vojske Srbije ne smeju biti izvor širenja straha i panike, već svojim ličnim primerom, stručnošću i sposobnošću vođenja dodeljenog ljudstva, moraju u svakom trenutku demonstrirati samopouzdanje, stabilnost i odlučnost.

Tu snagu delite sa svojim kolegama, svojim porodicama, svojim prijateljima, komšijama. Budite oličenje stava da ne postoji teškoća koja se ne može prevladati i prihvatiti. Budite kao vaši preci, učinite sve za svoju zemlju i generacije koje dolaze.

Samo hrabri, disciplinovani i požrtvovani možemo sačuvati našu Srbiju za našu decu.

Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!


NAČELNIK GENERALŠTABA
VOJSKE SRBIJE
general
Milan Mojsilović

Povezane vesti