Prikaz modernizovanih telekomunikaciono-informacionih sistema

Petak, 27.12.2019 | Iz jedinica
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, sa saradnicima, obišli su danas Upravu za telekomunikacije i informatiku Generalštaba, u kasarni “Banjica“ u Beogradu, gde im je prikazan dostignut stepen modernizacije pokretne komponente telekomunikaciono-informacionog sistema Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Kako je istakao ministar Vulin, Vojska Srbije uvek gleda da se opremi najsavremenijim i najboljim sistemima.

— Sve što možemo da kupimo, sve što možemo da nabavimo na tržištu, mi ćemo i nabaviti. Ono što je važnije od toga jeste proces integracije i ono što se zove „domaća pamet“. Zahvaljujući našim stručnjacima, zahvaljujući znanju pripadnika Vojske Srbije, Vojnotehničkog instituta i remontnog zavoda „Čačak“ mi smo vrlo savremene, strane sisteme francuske i izraelske proizvodnje uspeli da objedinimo i da napravimo funkcionalnu celinu koja mnogo znači našoj vojsci, rekao je ministar Vulin.

Govoreći o današnjem prikazu, ministar odbrane rekao je da su danas prikazane nulte serije sistema veza koje će ući u upotrebu u Vojsci Srbije i koje će značajno unaprediti sistem veza i sistem komunikacije.

— Suština modernog ratovanja je brzina prenosa informacije, brzina i tačnost informacije, a onda i sposobnost jedinica da informaciju iskoriste i da se što pre sklone s mesta odakle su dejstvovale, istakao je ministar Vulin dodajući da se Vojska Srbije trudi ne samo da nabavi sredstva, već da ih „unapredi, prilagodi sebi i da ih unapredi sopstvenom pameću“.

— Samo ono što sami proizvedete, samo ono što sami održavate jeste suštinski vaše, poručio je ministar Vulin.

Prema rečima načelnika Uprave za telekomunikacije i informatiku brigadnog generala Ljubiše Đolovića danas su prikazani rezultati rada Vojnotehničkog instituta, Tehničkog remontnog zavoda „Čačak“ i Uprave za telekomunikacije i informatiku, a predstavljene su mogućnosti sistema, kao i predlog i plan za dalji razvoj.

Današnjim prikazom predstavljena je nova oprema koju modernizuje i razvija Uprava za telekomunikacije i informatiku i višestruka zaštita koju ovi sistemi pružaju. U tu opremu spada i oprema francuske kompanije „Tales“, mobilni komunikacioni čvor bataljona, brigadni čvor, radio relejna stanica i radio međustanica.

Povezane vesti