Dan visokih zvanica na vežbi REGEX 18

Četvrtak, 18.10.2018 | Obuka

Dan visokih zvanica na multinacionalnoj komandno-štabnoj vežbi „REGEX 18“ održan je danas u Centru za obuku putem simulacija Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije, u beogradskoj kasarni „Banjica 2“.

Učesnike vežbe, koja se izvodi od 15. do 19. oktobra, posetili su zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković sa saradnicima, vojno-diplomatski i vojni predstavnici oružanih snaga zemalja učesnica.
 
Uz dobrodošlicu predstavnicima stranih oružanih snaga i civilnih organizacija, general Cvetković istakao je da organizovanjem i učešćem na ovakvim vežbama Srbija pokazuje svoju neutralnost i opredeljenost za saradnju sa svim relevantnim partnerima u očuvanju stabilnosti i bezbednosti u regionu.
 
- I ovom vežbom, jednom od najvećih u tekućoj godini u Srbiji, dokazujemo potrebu da budemo deo međunarodne zajednice i obučavamo se za zajedničko angažovanje u multinacionalnim operacijama. Čast nam je što smo prepoznati kao neko ko može da organizuje ovako složenu i dinamičnu vežbu i verujem da smo opravdali poverenje, rekao je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije.
 
Brigadni general Rajnhard Klos iz Komande združenih snaga NATO u Napulju zahvalio je Vojsci Srbije što je bila domaćin vežbe „REGEX 18“.

- NATO obezbeđuje brojne eksperte iz raznih oblasti kako bi pružili podršku svim učesnicima i rukovodstvu vežbe, kroz sve faze planiranja i realizacije – istakao je general Klos.
 
Načelnik Centra za obuku putem simulacija i rukovodilac vežbe pukovnik Mičo Branković istakao je da je njena priprema trajala nekoliko meseci.
 
- Iz učešća pripadnika Vojske Srbije i partnerskih zemalja u različitim mirovnim misijama prikupili smo dovoljno saznanja i iskustava potrebnih za uspešno planiranje i organizaciju vežbe, a bilo je važno i da pokažemo efikasan rad tokom priprema i realizacije vežbe u svim njenim segmentima, poručio je pukovnik Branković.
 
Prema rečima stručnog saradnika Crvenog krsta Srbije Saše Avram cilj njihovog učešća bio je da vežbovno okruženje učini što realnijim  i dinamičnijim i da što više odgovara stvarnosti.

-  Iskustva iz jednog ovakvog multinacionalnog okruženja mogu da budu iskorišćena i u nekim drugim situacijama koje zahtevaju istovremeno delovanje vojnih snaga i civilnih aktera  – istakla je Avram.

Cilj učešća Vojske Srbije u Inicijativi REGEX je razvoj interoperabilnosti u oblasti obuke i razvoj sposobnosti za planiranje zajedničkih vežbi sa oružanim snagama zemalja regiona i drugim članicama NATO-a i Programa Partnerstvo za mir.
 
Osim pripadnika Vojske Srbije, na vežbi učestvuju i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a, predstavnici međunarodnih organizacija, Kancelarije UN u Beogradu, UNICEF-a, UNHCR, OEBS-a, Međunarodni komitet Crvenog krsta, Komesarijata za izbeglice, Crvenog krsta Srbije i oko 60 pripadnika oružanih snaga iz 15 zemalja.
 
Vežba, koja se ove godine održava u našoj zemlji, peta je komandno-štabna vežba REGEX od 2014. godine, Prethodnih godina održavala se u Turskoj, Grčkoj, Bosni i Hercegovini i Jordanu, a sledeća je u Makedoniji.    

Povezane vesti