Počela vazduhoplovna vežba Air Solution 2018

Utorak, 18.9.2018 | Obuka

Međunarodna vazduhoplovna taktička vežba „Air Solution 2018“ u kojoj učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i Rumunskog ratnog vazduhoplovstva počela je danas u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije.

Međunarodna vazduhoplovna taktička vežba „Air Solution 2018“ u kojoj učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i Rumunskog ratnog vazduhoplovstva počela je danas u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije. U svojstvu posmatrača u vežbi učestvuju pripadnici Nacionalne garde Ohaja.

Trodnevna vežba se realizuje uz učešće lovačke, lovačko-bombarderske i transportne avijacije i helikopterskih jedinica angažovanih na zadacima traganja i spasavanja. 

Planirano je da pripadnici dva vazduhoplovstva zajedno uvežbavaju izvršavanje zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora, rešavanje kriznih situacija u vazdušnom prostoru u graničnom pojasu između dve zemlje kao i zadatke vazduhoplovne podrške i traganja i spasavanja. 

Zadatke opsluživanja vazduhoplova na zemlji obavljaju pripadnici matičkih jedinica koji su za ovu priliku raspoređeni na aerodromima susedne zemlje. 

Prvog dana vežbe aktivni su bili transportni avioni AN-26 i Spartan C-27 koji su prevezli ljudstvo i tehniku neophodne za ovaj zadatak. 

Nakon preleta aviona Orao u Rumuniju, na aerodrom „Batajnica“ su, u pratnji srpskih aviona MiG-29, sletela dva aviona MiG-21 rumunskog Ratnog vazduhoplovstva čime je završen prvi dan vežbe.

Vazduhoplovna taktička vežba srpskog i rumunskog ratnog vazduhoplovstva „Air Solution 2018“ realizuje se po peti put, a prva vežba je održana 2009. godine.

Povezane vesti