Nove smene naših mirovnjaka u misijama u Somaliji i Centralnoafričkoj Republici

Sreda, 14.9.2016 | Multinacionalne operacije

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić primio je danas pripadnike VS koji su spremni za angažovanje u mirovnim misijama u Republici Somaliji i Centralnoafričkoj Republici.

U narednih šest meseci, u Misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije (EUTM Somalia) zadatke će izvršavati potpukovnik Miodrag Jocić, koji će kao šef sanitetske službe biti odgovoran za sve aspekte medicinske podrške u zoni misije.

Evropska unija formirala je ovu misiju radi podrške jačanja prelazne federalne vlade i institucija Somalije i otpočela angažovanje snaga 10. aprila 2010. godine. Vojska Srbije otpočela je svoje angažovanje u ovoj misiji u aprilu 2012. godine, a do sada je 37 pripadnika Vojske Srbije bilo na dužnostima šefa sanitetske službe misije i medicinskih timova u bolnici u Mogadišu.

U Multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) odlaze potpukovnik Ivan Šikora i major Aleksandar Dramićanin, koji će biti angažovani na štabnim dužnostima u Komandi misije i komandi sektora, dok će majori Marko Bojović i Živan Dušanić obavljati dužnosti vojnih posmatrača.

Vojska Srbije otpočela je angažovanje u MINUSCA 20. septembra 2014. godine, upućivanjem dva vojna posmatrača i dva štabna oficira. Od 11. decembra 2014. godine, u misiju je upućeno još 68 pripadnika koji su formirali vojnu bolnicu nivoa 2. Trenutno je u misiji angažovana druga rotacija štabnih oficira i vojnih posmatrača i četvrta rotacija lake poljske bolnice, a do sada je 280 naših mirovnjaka angažovano u ovoj misiji.

Prijemu u Generalštabu je prisustvovao i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović.

Povezane vesti