Vučić: Ljubomorno ćemo čuvati svoju vojnu neutralnost

Petak, 17.11.2017 | Međunarodna saradnja

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na sportskom aerodromu Lisičiji jarak Danu visokih zvanica na zajedničkoj vežbi srpskih i američkih padobranaca „Zima 2017“.

Tom prilikom, predsednik Vučić istakao je da je zadovoljan današnjom vežbom, koja je bila izuzetno složena i komplikovana i u kojoj su srpski i američki vojnici zajednički pokazali kako i u složenim meteo uslovima mogu na veoma uspešan način da postignu dobre rezultate.  
 
– Ponosan sam na srpske vojnike koji su pokazali da sa padobranima T-11 i iz aviona „Herkules“ C-130 mogu da skaču. Mi nemamo padobrane sa takozvanim kupolama, mi skačemo s krilo padobranima gde je mnogo veća brzina pri sletanju, rekao je predsednik Republike dodajući da su i uprkos tome naši momci pokazali odličnu pripremljenost.
 
 On je istakao da je zahvalan američkim partnerima što su na njegovu molbu iz avgusta brzo reagovali, pokazavši tako da za kratko vreme možemo da organizujemo jednu ovakvu aktivnost.
 
Današnja vežba, rekao je predsednik Vučić, ima dvostruki značaj. Jedan je zajednička obuka i zajednička iskustva, kao i zajedničko učenje, a drugi je stvaranje partnerstava, saradnje i prijateljstava „tamo gde time nismo mogli uvek da se pohvalimo u prošlosti“, ocenivši da su oba ta cilja u potpunosti ispunjena.
 
- Verujem da ćemo ovakvu vrstu partnerstva i saradnje unapređivati i ubuduće, pri čemu će Srbija, razume se, uvek ljubomorno čuvati svoju vojnu neutralnost, rekao je predsednik Republike, zahvalivši svim vojnicima koji su učestvovali u vežbi „Zima  2017“.
 
Zahvalivši predsedniku Vučiću na inicijativi za ovu vežbu, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot istakao je da su ovakve vežbe važne za interoperabilnost obeju vojski, ističući da one doprinose izgradnji novih odnosa, te da ih pripremaju za zajedničke izazove u budućnosti. On je naglasio da su mu američki vojnici preneli impresije o mogućnostima srpskih padobranaca, dodajući da mu je zadovoljstvo što je vežba srpskih i američkih padobranaca uspešno realizovna.
 
Nakon kraćeg leta od aerodorma Batajnica do Lisičijeg jarka, 120 padobranaca iskočilo je oko 11 časova iz dva američka aviona C-130 „Herkules“ sa visine od 300 metara desantirajući se američkim padobranima MC-6, koji imaju delimično upravljivu kupolu i padobranom T-11.
 
Prema rečima jednog od učesnika vežbe, kapetana Bojana Kovačevića iz Specijalne brigade, uprkos malo jačem vetru skok je uspešno izveden. On je naglasio da su uslovi bili nešto povoljniji nego prethodnih dana, ocenjujući da novi padobran nije bio prevelik izazov za srpske padobrance, jer većina naših učesnika vežbe ima iza sebe mnogo skokova.
 
- Lakše je s našim padobranom. Ovde se radi o kupoli koja je namenjena za desantiranje pešadijskih sastava i ta kupola nije upravljiva, dok su svi padobrani koji se nalaze kod nas u upotrebi upravljivi, rekao je kapetan Kovačević objašnjavajući da to omogućava padobrancu da sam bira gde će se prizemljiti. On je istakao da je petodnevna saradnja s američkim kolegama bila izuzetno korektna uz visok profesionalni odnos pripadnika obe vojske.
 
Danu visokih zvanica prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković, kao i strani vojni izaslanci akreditovani u Srbiji.
 
Današnjim skokom 120 srpskih i američkih padobranaca na aerodrom Lisičiji Jarak završena je petodnevna vežba „Zima 2017“. Prethodnih dana pripadnici 63. padobranskog bataljona, protivterorističkog bataljona i 72. izviđačko-diverzantskog bataljona Specijalne brigade Kopnene vojske Republike Srbije zajedno su s američkim kolegama iz 173. padobranske brigade Evropske komande oružanih snaga SAD,  koja je razmeštena u Ramštajnu i Vićenci, realizovali pripreme na zemlji i dva zajednička skoka. 

Povezane vesti