Svi kapaciteti Vojske Srbije u borbi protiv bolesti kovid-19

Petak, 3.4.2020 | Aktuelnosti
U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta i odlukama Kriznog štaba, Vojska Srbije će učiniti sve što je u njenoj moći za suzbijanje i sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid-19.

Od proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, pripadnici Vojske Srbije angažovani su na mnogobrojnim zadacima pružanja pomoći civilnim vlastima.

U Ćupriji, Valjevu i Kruševcu pripadnici Vojske Srbije sprovode dezinfekciju ulica i trgova, a u hali „Aleksandar Nikolić“ u Beogradu privode kraju radove za smeštaj obolelih od kovida-19 sa blažom kliničkom slikom. Prethodno su za ovu namenu oformljeni privremeni smeštajni centri na Beogradskom i Novosadskom sajmu, u hali „Čair“ i osnovnim školama „Duško Radović“ i „Mika Antić“ u Nišu i postavljeni kreveti u hali sportova „Ranko Žeravica“ u Beogradu.

Za smeštaj lakše obolelih formirana je i bolnica u prostorijama Vojne akademije u Beogradu, a u okviru Vojnomedicinskog centra „Karaburma“ formirana je vojna bolnica za lečenje obolelih sa srednjom i najtežom kliničkom slikom.

Snage Vojske Srbije su angažovane i na obezbeđenju i kontroli bolnica u kojima se vrši kontrola potencijalno zaraženih i lečenje obolelih od kovida-19, gerontoloških centara, privremeno zatvorenih graničnih prelaza za drumski saobraćaj i javnih objekata, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Komesarijatom za izbeglice i migracije, vrše pojačan nadzor, kontrolu ulaska i izlaska i spoljašnje obezbeđenje prihvatnih i centara za azil.
Ključne reči

Povezane vesti