Obeležen Dan Treće brigade kopnene vojske

Četvrtak, 8.10.2020 | Kultura i tradicija
Vojnom svečanošću u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu obeležen je Dan Treće brigade kopnene vojske, u spomen na 7. oktobar 1912, kada je Drugi pešadijski puk prvog poziva „Knjaz Mihailo“, poznatiji kao „Gvozdeni puk“, započeo učešće u Prvom balkanskom ratu.

Uz osvrt na rezultate koje je jedinica ostvarila u prethodnih godinu dana, u okviru svečanosti su prikazani savremeno naoružanje i vojna oprema Treće brigade kopnene vojske i uručena priznanja najistikanutijim pojedincima i jedinicama.

Na kraju svečanosti, istraživač Miroslav Veličković iz Udruženja za negovanje i čuvanje srpske baštine „Kajmakčalan“ i magistar istorije Radoje Kostić, direktor Narodnog muzeja Niš u penziji, predstavili su prisutnima, u vidu kratkog predavanja, ličnu arhivu brigadnog generala Mihaila Kovačevića, poslednjeg ratnog komandanta „Gvozdenog puka“, čije tradicije baštini Treća brigada kopnene vojske.

Svečanosti je prisustvovao komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa kolegijumom i komandanti jedinica i ustanova Vojske Srbije iz garnizona Niš.

Povezane vesti