VEK POBEDNIKA 1918-2018

Obeležena slava Generalštaba Vojske Srbije

Nedelja, 6.5.2018 | Kultura i tradicija

U kasarni „Banjica 2“ u Beogradu, u prisustvu brojnih zvanica i pripadnika Vojske Srbije, danas je svečano obeležena slava Generalštaba Vojske Srbije, Sveti velikomučenik Georgije – Đurđevdan.

Obeležavanju slave Generalštaba Vojske Srbije prisustvovali su i izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Nikola Selaković i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, a domaćin i kum slave, koja se u Generalštabu obeležava prvi put, bio je načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.
 
Čestitajući slavu, patrijarh Irinej je rekao da je „ovo veliki dan u našoj istoriji”.
 
- Radujem se što sam ovde danas sa vama. Danas je veliki praznik koji slavi sav pravoslavni svet. Veliko ime u našoj crkvi. On je bio ono što ste i vi ovde prisutni – oficir visokog ranga u tadašnjoj rimskoj vojsci. Nama to uliva veliku nadu da ćemo uz sva nedaća i neprijateljstva koja nas okružuju ipak opstati. Jer nismo sami. Kao što je veliki apostol Pavle govorio – ko će protiv nas ako smo sa Bogom. Ovo je prva slava koju slavi naš Generalštab, to je veliki događaj i naše opredeljenje za istinu božju. Neka se produži ovaj divan primer na našu budućnost u čitavoj Srbiji, da budemo blizu i sjedinjeni jedni sa drugima, jer naša snaga jeste u našem jedinstvu i slozi, poručio je patrijarh Irinej.
 
General Diković je istakao da je obeležavanje slave Generalštaba moglo mnogo ranije da se desi, ali je „bilo potrebno vreme da ljudi sazru”.
 
- Shvatili smo da možemo biti još korisniji sebi i drugima i kroz veru u Boga, bez obzira kojoj veri pripadali. Nisu retki primeri u našoj istoriji da su se rame uz rame sa nama borili i vojnici islamske i katoličke veroispovesti. I danas smo mi multietnička sredina i takvi ćemo ostati na ponos svih. Naša tradicija i naša snaga doveli su do toga da mi danas obeležavamo slavu Generalštaba – Svetog Georgija, koji je verovao u Boga i nije uzmicao ni pred tolikom silom kao što su bili carski moćnici i koji je na kraju život dao za veru. Važno je da naši oficiri, podoficiri i vojnici veruju u Boga, u pravdu, u državu kojoj pripadaju i da budu jednako čvrsti kao i Sveti Georgije. Gradeći put takvog vojnika potrebna nam je ova slava i ovaj dan, zaključio je načelnik Generalštaba.

General Diković, u znak sećanja na današnji dan i slavu Generalštaba, uručio je patrijarhu Irineju plaketu Vojske Srbije u želji da sveštenstvo, kao i do sada, bude oslonac našeg naroda u dobru i u zlu. Takođe, glavnom vojnom svešteniku majoru Slađanu Vlajiću general Diković, u znak zahvalnosti, uručio je ikonu Svetog Georgija.

Sanja Kilibarda

Povezane vesti