Obeležen Dan VZ „Moma Stanojlović“

Ponedeljak, 3.7.2017 | Kultura i tradicija

Uz prisustvo zaposlenih u Zavodu i penzionera, predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojnih civilnih organizacija danas je u Batajnici obeležen 1. jul – Dan VZ „Moma Stanojlović“.

Uz zaposlene u Zavodu i penzionere, kao i predhodne direktore Zavoda, predstavnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnike fakulteta, civilnih organizacija, preduzeća i poslovnih saradnika, svečanosti je prisustvovao i zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Sava Milenković.

Pozdravljajući prisutne, direktor Zavoda pukovnik mr Despot Janković je istakao da je proslava Dana Zavoda “prilika i obaveza da se setimo početaka i tradicije”, kao i da “sumiramo rezultate gde je Zavod bio, gde je sada i čemu stremi”.

Podsećajući na prošlogodišnju proslavu veka od formiranja Prve aeroplanske radionice na Krfu, pukovnik Janković ponovio je da u Zavodu duboko veruju u neraskidivi vezu Ratnog vazduhoplovstva i njegovog remontnog zavoda i da bi ta veza opstala neophodno je u Zavod primiti nove ljude, poslati te ljude na obuku, izvršiti opremanje zavoda, uvesti nove tehnologije i ostvariti što prisniju saradnju sa velikim svetskim kompanijama koje se bave ovom delatnošću.

– Sve što sam tada rekao, počelo je u manjoj ili većoj meri da se ostvaruje - potpisan je ugovor sa Erbasom, upućen je deo ljudi na obuku, počinjemo sa opremanjem zavoda iz sopstvenih prihoda, a posebno me raduje što je državno rukovodstvo prepoznalo važnost ulaganja u Zavod i što su po prvi put u poslednjih 30 godina izdvojena značajna finansijska sredstva za investiciona ulaganja – rekao je pukovnik Janković.

Na današnjoj svečanosti su dodeljene stimulativne mere i pohvale a u radionicama zavoda izloženi su vazduhoplovi J-22 i NJ-22 Orao i G-4 Supre galeb u različitim fazama remonta ili popravki.

Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ je ustanova Vojske Srbije koja se nalazi u sastavu Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i čija je osnovna delatnost remont vazduhoplova i vazduhoplovne opreme. Smešten je na oko 20 kilometara od Beograda, na površini od 66 hektara. 

Povezane vesti