Svečani ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju UN na Kipru

Ponedeljak, 4.9.2017 | Multinacionalne operacije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovao je danas na aerodromu Batajnica svečanom ispraćaju pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju UN na Kipru (UNFICYP).

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovao je danas na aerodromu Batajnica svečanom ispraćaju pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP).

Svečanosti su prisustvovali i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak sa saradnicima, predstavnici Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije, komandanti jedinica RV i PVO, predstavnici lokalne samouprave, crkve, članovi porodica, prijatelji i rodbina pripadnika kontingenta.

General Diković je poručio da se odlaskom streljačkog voda nastavlja 61 godinu duga tradicija našeg učešća u mirovnim misijama i da je Vojska Srbije danas u svetu poznata kao pouzdan partner koji profesionalno izvršava svoje zadatke.

– Danas su naši pripadnici prisutni u deset mirovnih misija u kojima zajedno sa kolegama iz drugih vojski brane i čuvaju mir u svetu. To je važan zadatak posebno zbog činjenice da danas i naša zemlja čini napore da obezbedi sebi bolju budućnost, i, u složenim bezbednosnim uslovima, daje pun doprinos svetskoj bezbednosti – rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije i dodao da živimo u vremenu u kom se zvecka oružjem u ime mira, a da je na mnogim tačkama sveta bezbednost ljudi ugrožena.

On je pojasnio da "srećom" to nije slučaj u Srbiji, u kojoj je stanje bezbednosti stabilno, „jer nam je Vojska jaka i kadra da odgovori izazovima“ i građanima Republike Srbije obezbedi potrebnu bezbednost i preduslove za razvoj.

– Država je jaka onoliko koliko je jak sistem koji je brani a posebno koliko je jaka njena vojska, kao stožer. Mi ulazimo u završnu fazu opremanja našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i podizanja njihove sposobnosti na željeni nivo i evo brojimo dane do realizacije tog velikog projekta koji će umnogome unaprediti naše sposobnosti, rekao je general Diković i dodao da su u toku pregovori sa „našim prijateljima“ o nabavci savremenih sredstava i opreme, pre svega za jačanje sposobnosti raketnih jedinica, kako bi sa Ratnim vazduhoplovstvom bili osposobljeni da brane nebo iznad Republike Srbije.

Načelnik Generalštaba  je istakao da Ministarstvo odbrane čini sve da se u najskorije vreme oseti vidno poboljšanje i ojačaju sposobnosti Vojske Srbije, što je cilj postavljen pre nekoliko godina.

Poželevši sreću pripadnicima koji večeras kreću u mirovnu operaciju na Kipar načelnik Generalštaba im je poručio da im je zadatak da obezbeđuju mir koji je postignut pre skoro 50 godina i da ne sumnja da će ga uspešno izvršiti i besprekorno predstavljati vojsku Srbije.

– Ako budete izvršavali zadatke najmanje kao što ih izvršavate u vašim jedinicama misija će sigurno uspeti. Tu pre svega mislim na odgovornost, samokontrolu i visok nivo reda i discipline. Siguran sam da će sastav koji je predamnom besprekorno izvršiti svaki postavljeni zadatak, da svi preduslovi za to postoje, a dalje je sve na vama, rekao je general Diković i poručio pripadnicima da čuvaju jedan drugog i vode računa o svojim kolegama.

Za kraj je poručio rodbini i prijateljima pripadnika da budu sigurni da su njihovi bližnji  dobro pripremljeni za mirovnu misiju, da znaju šta treba da rade i na koji način da izvršavaju zadatke.

Zastavu Republike Srbije general Diković predao je komandiru streljačkog voda kapetanu Aleksandru Milosavljeviću.

Pripadnici streljačkog voda 204. vazduhoplovne brigade, njih 37, odlaze u misiju očuvanja mira na Kipru na šest meseci. S njima će u rotaciji biti i dva posmatrača i šest pripadnika patrole

Povezane vesti