Sećanje na pripadnike Gardijske brigade stradale u NATO agresiji

Sreda, 20.5.2020 | Kultura i tradicija
Polaganjem venaca i cveća kraj spomen-obeležja ispred Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“, danas je obeležena godišnjica pogibije pripadnika Gardijske brigade Vojske Jugoslavije koji su stradali u NATO agresiji 1999. godine.

U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije venac je položio ministar odbrane Aleksandar Vulin. Vence su položili i predstavnici Garde Vojske Srbije, Grada Beograda, porodica nastradalih, kao i delegacija bolnice. Za stradale je održan i molitveni pomen, koji su služili glavni vojni sveštenik potpukovnik Slađan Vlajić i vojni sveštenik Garde major Stevan Stevanović.
  
KBC „Dr Dragiša Mišović“ bombardovan je 20. maja 1999. godine, 50 minuta posle ponoći, a u napadu su poginula sedmorica vojnika i tri pacijenta. Garda Vojske Srbije tradicionalno obeležava sećanje na pripadnike Gardijske brigade stradale u NATO agresiji ceremonijom polaganja venaca i obilaskom spomen-sobe u kasarni „Dedinje“, gde se evociraju uspomene i čuvaju sećanja na nedužne žrtve. Polaganje venaca ispred KBC „Dr Dragiša Mišović“ jedan je u nizu događaja kojim se obeležava godišnjica NATO agresije na našu zemlju.

Povezane vesti