Prvi put obuka kadeta Vojne akademije na avionu lasta

Sreda, 7.11.2018 | Obuka

Osnovna letačka obuka kadeta Vojne akademije od juče se po prvi put izvodi na avionu V-54 lasta, koji je je u naoružanje Vojske Srbije uveden početkom ove godine.

Na aerodromu „Batajnica“ juče je počela osnovna letačka obuka kadeta 140. klase Vojne akademije na avionu V-54 lasta. Svoje prve letove imalo je pet kadeta i to je prvi put da se obuka kadeta realizuje na ovom avionu domaće proizvodnje.

Do sada je obuka kadeta Vojne akademije na studijskom programu Vojno vazduhoplovstvo izvođena na avionu utva 75, koji se gotovo četrdeset godina koristi za selekciju kandidata, početnu letačku obuku i trenaž pilota ratnog vazduhoplovstva i PVO naše vojske.

Avion V-54 lasta je jednomotorni školski avion namenjen za osnovnu i deo napredne obuke pilota koji se školuju na Vojnoj akademiji. Svojom savremenom, digitalnom avionikom i letnim karakteristikama omogućava obuku u osnovnom, akrobatskom, navigacijskom, grupnom, instrumentalnom i noćnom letenju. Laste su u naoružanje Vojske Srbije uvedene početkom ove godine i nalaze se u sastavu 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.

Povezane vesti