Promenadni defilei vojnih orkestara povodom Dana Vojske

Subota, 22.4.2017 | Kultura i tradicija

Obeležavanju sutrašnjeg praznika - Dana Vojske Srbije, priključili su se i Vojni orkestar Niš i Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije promenadnim defileima ulicama Niša i Beograda.

Defile Vojnog orkestra Niš otpočeo je nastupom na Trgu Kralja Milana, nakon čega je nastavljen u Obrenovićevoj ulici i na Trgu Kralja Aleksandra, a građani Niša imali su priliku da uživaju u marševima i koračnicama „Marš na Drinu“, „Moja domovina“, „Vojvoda Stepa Stepanović“, „Aleksandar Prvi“, „Milan Obrenović“ i brojnim drugim. Dirigent vojnog orkestra bio je kapetan Dejan Đorđević.

Promenadni defile u Beogradu  počeo je na ulazu u Knez Mihajlovu ulicu, izvođenjem najčuvenije srpske koračnice, „Marš na Drinu“. Tokom defilea, na nekoliko tačaka, Reprezentativni orkestar Garde je izveo još sedam kompozicija. Šetači u Knez Mihajlovoj imali su prilike da uživaju u marševima posvećenim velikim vladarima Srbije, Milošu Obrenoviću, Petru I Karađorđeviću, kraljevima Milanu i Aleksandru, ali je gardijski orkestar pokazao da su im bliske i malo lakše note, izvođenjem dzez i pop kompozicija poput Saint Louis Blues-a, Superstition, izmamivši gromke aplauze publike. Nije izostalo ni marširanje mališana, niti pravljenje video snimaka za uspomenu na to atraktivno dešavanje.
 
Svečani defile je završen pred Kalemegdanom, ponovnim izvođenjem „Marša na Drinu“. 

Povezane vesti