Obilazak obuke i gađanja iz oklopno-izviđačkih automobila BRDM - 2MS

Četvrtak, 12.12.2019 | Iz jedinica
Svi pripadnici Vojske Srbije neprekidno se obučavaju i svakoga dana rade na poboljšavanju svojih sposobnosti i veština, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića bio u prilici da se uveri u vatrenu moć novih oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS, na kojima pripadnici izviđačkih četa brigada Kopnene vojske realizuju treću fazu obuke u rejonu Vojnog kompleksa "Pasuljanske livade".

– Borbeno oklopno vozilo pešadije, koje smo dobili na osnovu vojno-tehničkog sporazuma postignutog između predsednika Putina i predsednika Vučića, pokazuje da je vrhunskog kvaliteta i svi naši pripadnici umeju da ga koriste i spremni su da izvrše svako naređenje – poručio je ministar Vulin, naglasivši da svako ulaganje u Vojsku Srbije jača Vojsku Srbije i da snažna i obučena vojska znače snažnu Srbiju, sigurniji i dugotrajniji mir.

– Svi pripadnici Vojske Srbije maksimalno su motivisani da daju sve od sebe da vrate svom društvu i svojoj zemlji sve ono što su uložili u njih i sve ono što se ulaže u Vojsku Srbije. Imali smo ove godine i dva povećanja plate, povećavanje dnevnica, imali smo značajan rad na povećavanju standarda svih pripadnika Vojske Srbije, a to su uvek vraća dobrim – istakao je ministar Vulin.

Prema rečima zamenika komandanta Oklopno-izviđačkog bataljona Kopnene vojske majora Miloša Miloševića, nakon završetka teorijske i praktične obuke, na Pasuljanskim livadama realizuju se pripremna i školska gađanja na novim sredstvima BRDM-2MS, koja su značajno unapređena u odnosu na stara.

– Izuzetno smo zadovoljni rezultatima koje su naši pripadnici postigli. Razlike koje su na ovom sredstvu, u odnosu na staro, omogućavaju da ocene u gađanju idu za jednu, do dve ocene više, a modernizacija se pre svega odnosi na nove nišanske, osmatračke sprave, na nove motore i sisteme za vešanje – rekao je major Milošević.

Nišandzija na vozilu BRDM-2MS mlađi vodnik Miljan Timotijević podseća da je obuci u gađanju novim sredstvima prethodila i vežba osmatranja u dnevnim i noćnim uslovima.

– Što se tiče novog vozila BRDM-2MS, vozilo je jako pouzdano. Mnogo je lakše za osmatranje i nišanjenje danju i noću, samim tim zato što imamo više nišanskih sprava. Mnogo je lakše zauzeti elemente za gađanje, odnosno izmeriti daljinu do cilja, zauzeti korekture, a i preciznost hvatanja cilja je mnogo bolja – istakao je mlađi vodnik Timotijević.

Povezane vesti