Pripreme za izvođenje prikaza Sloboda 2017

Utorak, 17.10.2017 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković obišli su pripreme za izvođenje prikaza „Sloboda 2017“ na aerodromu „Batajnica“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i članova kolegijuma, obišao je danas na aerodromu „Batajnica“ pripreme za izvođenje prikaza „Sloboda 2017“, a prisustvovao je i uvežbavanju različitih sekvenci prikaza i letačkom programu ruske akro-grupe „Striži“.

Tom prilikom, ministar Vulin istakao je da sve pripreme za izvođenje prikaza „Sloboda 2017“ teku po planu.

– I ovu priliku koristim da pozovem što više naših građana da dođu, da uveličaju ovu proslavu i da vide koliko je napredovala njihova zemlja i koliko je napredovala njihova vojska. Danas smo imali i zadovoljstvo da dočekamo i pilote iz slavne akro-grupe „Striži“. Oni su tu, izvodiće delove svog programa, neke koje će, možda i prvi put izvesti van teritorije Ruske Federacije, tako da će naša publika imati priliku da se uveri u njihove letačke sposobnosti. Kao što vidite, naše vazduhoplovstvo je snažno i napreduje. Dugo niste mogli da vidite ovako veliki broj naših vazduhoplova, svi sposobni, svi u resursu i svi spremni – naglasio je ministar Vulin.

Rukovodilac prikaza „Sloboda 2017“ brigadni general Duško Žarković, govoreći o pripremama, istakao je da su učesnici izuzetno motivisani.

– Ljudstvo će biti opremljeno najsavremenijom opremom i to će biti prilika da se vidi ljudstvo iz projekta „1500“ sa savremenom opremom, borbena sredstva, kao i avione mig-29. U dinamičkom delu biće realizovana vežba uz učešće pripadnika Specijalne brigade, Kopnene vojske, kao i pripadnike RV i PVO – najavio je general Žarković dodajući da se očekuje i nalet oko 30 vazduhoplova, a tokom prikaza posetioci će moći da obiđu i taktičko-tehnički zbor sredstava naoružanja i vojne opreme u sastavu Vojske Srbije.

Povodom obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na aerodromu „Batajnica“ 20. oktobra 2017. sa početkom u 12 časova, biće održan prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2017“. Javnosti će prvi put biti predstavljeni novi avioni mig-29 i savremena oprema vojnika po konceptu 1500. U statičkom delu prikaza biće predstavljeni novi proizvodi odbrambene industrije Srbije.

U letačkom delu prikaza učestvovaće avijacija Vojske Srbije, a završetak programa obeležiće nastup ruske akro-grupe „Striži“. Prikazu sposobnosti Vojske Srbije prisustvovaće najviše državno i vojno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Srbije.

Povezane vesti