Završetak školovanja 64. klase Komandno-štabnog usavršavanja

Petak, 20.7.2018 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su danas svečanosti povodom završetka školovanja 64. klase Komandno-štabnog usavršavanja.

Ministar Vulin: Srbija je vojno neutralna i odlučna da sama donosi odluke


Izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su danas svečanosti povodom završetka školovanja oficira 64. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, kod Spomenika neznanom junaku na Avali.

Ministar odbrane uručio je oficirske bodeže trojici prvorangiranih oficira i oficirima oružanih snaga stranih zemalja, dok je načelnik Generalštaba uručio uverenja o stečenom zvanju komandno-štabnog oficira polaznicima 64. klase Komandno-štabnog usavršavanja.
 
U ime predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, i u svoje ime, ministar Vulin čestitao je polaznicima na pokazanim rezultatima i svemu što su dali i učinili da se danas svi osećaju veoma ponosnim.

– Srbija je vojno neutralna i odlučna da sama donosi odluke, nije zemlja koja se krije i ne prepoznaje zlo. Ova generacija je izborila svoje pravo da sama odlučuje o sebi i to pravo neće prepustiti nikome i nipošto. Sami ćemo odlučivati ko su nam prijatelji, a neprijatelji nas ionako sami odaberu i prepoznaju. U ratovima koje smo vodili bez svoje volje i želje, pokazali smo da Srbija iznad svega veruje u slobodu. Samo je jedna vrednost iznad mira, kome težimo i zbog kojeg postojimo, a to je sloboda. A slobodu čuva snažna, obučena i zadovoljna vojska. Samo takva Vojska Srbije je i garant da će i Srbija odlučivati sama, da će biti slobodna zauvek. Srbi i ne znaju da žive drugačije, osim kao slobodan narod koji donosi svoje odluke. Zato je Vojska Srbije tu, da osigura pravo našoj deci, onima koji tek dolaze iza nas da sami odlučuju, da govore svojim jezikom, da veruju u ono u šta misle da treba da veruju, da postoje kao što su postojali i oni pre njih, rekao je ministar odbrane.
 
On je naglasio da danas stojimo u senci velikih junaka.
 
– Iako vojnik ima pravo na strah, onda baš ovde može da oseti to malo straha da neće biti dostojan veličine onih koji su koračali pre nas. Ali, kad gledamo starešine 64. klase znamo da će biti dostojni svojih predaka i uspomene i vredni ponavljanja, istakao je ministar Vulin i zahvalio svima koji su na današnju svečanost doveli decu.
 
– Gledam vašu decu koju ste doveli i hvala vam što čujem nihove glasove, što su tu da podele radost i ponos na svoje očeve i što verujete u njihovu budućnost zbog koje postojimo. Vojska Srbije se oprema i naoružava, jača je i moćnija nego što je bila, ali Vojska Srbije iznad svega postoji zbog vas. Baš zbog te dece, njihove budućnosti i prava da traju i sami odlučuju. Na nama je, na ovoj generaciji, da nikome ne prepusti pravo da odlučuje umesto nas i da ono što su izborili naši preci ne ostavimo nikom drugom. Na nama je da Srbiju učinimo vrednom života u njoj, a da naši životi budu vredni ponavljanja, zaključio je ministar odbrane.
 
Komandno-štabno usavršavanje predstavlja drugi nivo stručnog usavršavanja oficira. Organizuje se i realizuje kao redovno i traje jednu školsku godinu. Školovanje u 64. klasi završilo je 49 oficira, od kojih je 44 iz Srbije, tri iz Bosne i Hercegovine i dva iz Makedonije.
 
Prvi u rangu 64. klase Komandno-štabnog usavršavanja je major Ivan Stojadinović, drugi u rangu major Radovan Petrović, a treći je major Dejan Nikitović.
 
Major Stojadinović obratio se prisutnima u ime polaznika.

– Komandno-štabno usavršavanje predstavlja prekretnicu u karijeri oficira i značajan korak u njihovom osposobljavanju za preuzimanje najodgovornijih dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Takođe, predstavlja i priznanje i moralnu satisfakciju za ostvarene rezultate u prethodnom periodu, ali i odgovornost za profesionalno obavljanje dužnosti na budućim formacijskim mestima, rekao je major Stojadinović.
 
U današnjoj svečanosti učestvovao je i Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pod vođstvom dirigentkinje Katarine Božić.

Povezane vesti