Ivanjica zahvalna Vojsci Srbije na velikoj pomoći

Petak, 3.7.2020 | Civilno-vojna saradnja
Pripadnici Vojske Srbije na poziv Štaba za vanredne situacije opštine Ivanjica, angažovani su na pružanju pomoći stanovništvu u otklanjanju posledica poplava.

Inžinjerijska radna grupa iz Druge brigade kopnene vojske, angažovana je u rejonu sela Vučak, sa zadatkom da osposobi putnu komunikacija od zaseoka Jekići do zaseoka Leposavići, u dužini od 12 kilometara.

Komandir radne grupe, kapetan Đorđe Petrović kaže da deonica ima nekoliko ozbiljnih klizišta, odrona i uništenih propusta koje treba vratiti u pređašnje stanje i osposobiti tu komunikaciju za svakodnevne potrebe civilnog stanovništva, posebno sada jer je u toku berba maline.

— Već smo sanirali veliki propust u samom centru sela Vučak, pored osnovne škole, i još dva propusta na pravcu ka zaseoku Jekići. Pripadnici Vojske su trenutno angažovani na najzahtevnijoj deonici, gde je neophodno sanirati klizište na mestu gde je reka potpuno odnela put, tako da praktično predstoji izgradnja novog — kaže kapetan Petrović.

— Na deonici pred nama čeka nas niz zapušenih propusta i klizišta — dodaje kapetan Petrović — koje ćemo morati da saniramo kako bismo došli do materijala za nasipanje, što nam je primarni zadatak, jer ćemo tada moći da krenemo sa nasipanjem puteva i njihovom privođenju nameni.

Predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović ističe da su nezapamćene elementarne nepogode, koje su pre nekoliko dana zadesile taj kraj, izazvale veliku materijalnu štetu.

— Srećom nije bilo ljudskih žrtava, ali stradala je putna i vodovodna infrastruktura, a neviđena bujica srušila je 22 mosta i nanela velike štete na poljoprivrednim dobrima, posebno zasadima malina — kaže predsednik opštine i dodaje da je lokalnoj samoupravi već četvrti put u kratkom vremenu, Vojska Srbije pritekla u pomoć.

— U poseti nam je nedavno bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, a mi zaista dugujemo veliku zahvalnost Vojsci Srbije zbog uvek pravovremene reakcije. Vojska nam je mnogo pomogla, angažovana je inžinjerijska jedinica koja već uveliko radi na terenu, a imali smo i veliku pomoć tokom sanacije štete na cevovodu i vodovodnoj infrastrukturi — kaže predsednik Lazović i dodaje da Ivanjičani uvek ističu da vole svoju vojsku i veoma su joj zahvalni na angažovanju koje je od ogromnog značaja za tu opštinu.

Vojska Srbije, tokom nestašice vode u Ivanjici obezbedila je i nekoliko auto-cisterni sa pijaćom vodom, za potrebe stanovnika grada na Moravici.

Nakon vremenskih nepogoda koje su početkom prošle nedelje zadesile gotovo celu Srbiju, pripadnici Vojske Srbije su osim u Ivanjici, među prvima pružili pomoć ugroženom stanovništvu u Arilju, Blacu, Prokuplju, Kruševcu, Kraljevu, Trsteniku, Gornjem Milanovcu i Malom Zvorniku, potvrđujući tako spremnost da se u kratkom roku angažuju na bilo kojem delu teritorije onda kada je potrebna pomoć građanima Srbije.

Povezane vesti