Vežba Vojske Srbije i MUP-a Zajednički udar 2018

Sreda, 27.6.2018 | Obuka

Na Atletskom stadionu u Kraljevu, u prisustvu brojnih zvanica i građana, danas je održana vežba Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Zajednički udar 2018“.

Od slobode nema ni prečeg ni važnijeg zadatka 


Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, zajedno sa ministrima unutrašnjih poslova i odbrane Nebojšom Stefanovićem i Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem prisustvovali su danas vežbi Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Zajednički udar 2018 na Atletskom stadionu u Kraljevu.

Čestitajući na uspešno izvedenoj vežbi i izvršenim zadacima, predsednik Vučić je istakao da pripadnici vojske i policije danas nisu samo pokazali svoje veštine, obučenost i tehniku kojom raspolažu, već pre svega da su u svakom trenutku spremni da brane nezavisnost, samostalnost i slobodu svoje Srbije.

– Od te slobode, od čuvanja Srbije i njene nezavisnosti i prava da sama odlučuje o sebi nema ni većeg ni prečeg zadatka. Mnogo smo uložili u tu slobodu, ogromnu cenu smo platili, onu nenadoknadivu koja se meri životima i zato je Srbima, a i svim drugim građanima Srbije ta sloboda toliko sveta. I potrebne su nam upravo ovakva vojska i ovakva policija, opremljene, obučene i spremne, kao garant te slobode i kao brana svakome ko bi mogao da razmišlja o ugrožavanju naše najviše vrednosti – naše slobode. Oni su jedini način da sačuvamo živote naših ljudi, da ih nikada više ne stavljamo u one situacije u kojima moraju ratuju, i da im omogućimo normalan i bezbedan život – poručio je predsednik Vučić.

Srbija danas nikoga ne ugrožava, naglasio je predsednik Republike, ali nikome neće dozvoliti, što su danas naše snage i pokazale, ni da bude ugrožena.

– Mi ne drhtimo ni pred kim i uvek smo spremni na kompromise, dijalog i mir, ali nismo spremni i nikada nećemo prihvatiti neke nove „Oluje“ niti smo spremni za novi egzodus ili zločin nad Srbima. Nikome to nećemo dozvoliti i upravo danas to pokazujemo – našu reakciju u slučaju napada na našu zemlju i naš narod, našu sigurnost u spremnost da se odbranimo i da zaustavimo svakoga ko misli da probleme danas mora da rešava nasilno – naglasio je predsednik Vučić dodajući da će se nastaviti sa ulaganjem u vojsku i policiju, a deo nove opreme prikazan je i danas u okviru ove vežbe.

Govoreći o opremanju vojske, predsednik Vučić je najavio da ćemo krajem ove godine imati 14 najmodernijih lovaca četvrte generacije, opremljene najboljim radarskim sistemima, a računamo i na značajno veći broj helikoptera, kao i na najmodernije protivavionsko oruđe. On je, takođe, istakao da se takođe mnogo napora ulaže i u poboljšanje standrda pripadnika sistema odbrane, kako da se na jednostavniji i efikasniji način rešavaju njihovi svakodnevni problemi.

– Zato je odluka o izgradnji stanova za pripadnike naših bezbednosnih snaga od ključnog značaja. Zato je mladi vojnici, mladići i devojke, za vas od velikog značaja da sa ovim problemom krenemo i završimo do kraja i da u Vojsci Srbije i srpskoj policiji vidite svoju kuću i svoju budućnost – poručio je predsednik Vučić dodajući da oni treba da budu spremni da čuvaju i zaštite svoju zemlju, a da će država Srbija znati to da ceni i uložiće mnogo više u njihovu budućnost nego što je to činila juče i danas, jer se na taj način ulaže u sopstvenu sigurnost.

Ulažemo u mir i bezbedan život i u Srbiji i u celom regionu, istakao je predsednih Vučić, izražavajući zahvalnost učesnicima vežbe na snazi, obučenosti, spremnosti i posvećenosti koju su danas pokazali prema Srbiji, kao i na ljubavi koju pokazuju prema našoj zemlji, jer ništa preče od naše zemlje nemamo.

Govoreći o vežbi, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo prikazanom vežbom, dodajući da su svi učesnici, bez obzira na složene vremenske uslove, pokazali borbenu gotovost, spremnost i obučenost, ali i novu opremu pripadnika vojske i policije.

– Razlika između vojske i policije danas i od pre nekoliko godina je, bukvalno, nebo i zemlja, što se i danas moglo i videti – naglasio je predsednik Vučić dodajući da to svedoči i o finansijskoj stabilnosti zemlje, ali i o tendenciji da imamo snažniju vojsku jer je ona garant stabilnosti, našeg opstanka i mira.

Zajedničku pokaznu taktičku vežbu izvelo je više od 2.500 pripadnika Specijalne brigade Kopnene vojske, jedinice vojne policije Vojske Srbije, bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“ i snaga za podršku iz vazduhoplovnih brigada RV i PVO i pripadnika Žandarmerije, SAJ, Helikopterske jedinice, Policijske brigade i Interventne jedinice policije.

Rešavanje talačke situacije u objektima, motornim vozilima i neutralisanje terorističke grupe u zaposednutim objektima prikazano je u okviru više aktivnih radnih tačaka. Vežbom je rukovodio komandant Žandarmerije pukovnik Goran Dragović, a cilj vežbe je da se snage za reagovanje Vojske Srbije i jedinica za reagovanje MUP-a zajednički osposobe i uvežbaju da planiraju, organizuju i realizuju protivteroristička dejstva.

– Danas ste se još jednom mogli uveriti da su pripadnici vojske i policije spremni da zajedničkim snagama, hrabro i odgovorno izvrše sve bezbednosne zadatke koji se pred njih postave, u cilju očuvanja bezbednosti države i građana Republike Srbije – poručio je rukovodilac vežbe pukovnik Dragović.
 
Nakon vežbe, usledio je prikaz pešadijskog ešalona snaga za hitno reagovanje Vojske Srbije, koji je opremljen naoružanjem i vojnom opremom po „Projektu 1500“ usmerenom na opremanje elitnih jedinica, kao i vojna svečanost polaganja vojničke zakletve vojnika na služenju vojnog roka generacije “jun 2018”.

Na kraljevačkom Atletskom stadionu prezentovan je i taktičko-tehnički zbor, pa su posetioci današnje vežbe imali priliku da pogledaju i prikaz dela naoružanja i vojne opreme, kao i proizvode srpske namenske industrije.

Biljana Miljić

Povezane vesti