Ispitni letovi za pilote

Četvrtak, 11.4.2013 | Obuka

Ispitnim letovima na borbenom avionu NJ-22 „orao“ na aerodromu „Lađevci kod Kraljeva danas je okončana osnovna obuka za majora Aleksandra Gajića i kapetana Igora Đorđevića, pilote 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije koji se nalaze na preobuci za avion „orao“. Sposobnost pilota u upravljanju letelicama ocenjivao je komandant Vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak.

Ispitnim letovima na borbenom avionu NJ-22 „orao“ na aerodromu „Lađevci“ kod Kraljeva danas je okončana osnovna obuka za majora Aleksandra Gajića i kapetana Igora Đorđevića, pilote 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije koji se nalaze na preobuci za avion „orao“.

Sposobnost pilota u upravljanju letelicama ocenjivao je komandant Vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak.

- Uloga ispitivača za mene je lepa uloga, jer sam se tim poslom dugo bavio u eskadrili. Piloti su na „orao“ prešli sa aviona G-4, na kom su završili kompletnu obuku. Let je bio školski, uslovi vazduhoplovni, tehnika ispravna, kolege su se izuzetno dobro pripremile, sve elemente poletanja, sletanja i osnove akrobatskog letenja izveli su kvalitetno i bezbedno, i tako uspešno savladali segment obuke koji se zove osnovno letenje – istakao je general Živak, i dodao da pilote sada očekuje  nastavak obuke, pre svega borbeno i osposobljavanje za instrumentalno i noćno letenje.

- Obuka je naš svakodnevni zadatak. Reč je o procesu koji zahteva stalno osposobljavanje mladih kadrova i održavanje trenaže svakog pilota. Preobuka pilota započeta u 98. vazduhoplovnoj brigadi značajna je sa aspekta brojnosti pilota i eskadrile u kojoj se nalaze – naglasio je Živak.

Odgovarajući na pitanje novinara, komandant Vazduhoplovstva i PVO VS, rekao je da se na pribavljanju novih letelica intenzivno radi, ali da postoji niz preduslova koji se moraju zadovoljiti da bi to pitanje bilo realizovano.

- Potreba za novim avionima jasno je iskazana, i važna je ne samo zbog obuke koja nam je težišni zadatak u miru, već i zbog našeg svakodnevnog zadatka, a to je kontrola i zaštita vazdušnog prostora Republike Srbije – rekao je on.

Uporedo sa ispitnim letovima na aerodromu u Lađevcima danas je nastavljeno i sa preobukom pilota sa aviona G-4 na „orao“, koja je poverena jedinoj jedinici ViPVO koja koristi ovaj tip aviona – 241. lovačko-bombarderskoj eskadrili „Tigrovi“ iz 98. vazduhoplovne brigade.

Posle duže godina ovo je prva preobuka na aerodromu pored Kraljeva, a piloti su prethodno savladali teorijsku i praktičnu nastavu, i  prošli sve preglede.

Povezane vesti