Gađanje iz helikoptera Mi-35

Ponedeljak, 6.4.2020 | Obuka
Posade helikoptera Mi-35 iz sastava 98. vazduhoplovne brigade izvele su na poligonu „Pasuljanske livade“ gađanje zemaljskih ciljeva protivoklopnim vođenim raketama i iz topa 23 milimetra.

Realizaciji gađanja juče su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, sa saradnicima.

Gađanje je pokazalo da je tehnika u naoružanju Ratnog vazduhoplovstva i PVO operativna i sposobna, kao i da protivoklopna vođena raketa ispunjava sve zahteve.

Obuka na helikopterima Mi-35 realizuje se na aerodromu „Morava“ i vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“. Cilj je provera posada za realizaciju borbenih zadataka u svim uslovima i unapređenje obučenosti za široki spektar zadataka. Tokom obuke, po ciljevima na zemlji dejstvuje se nevođenim raketnim zrnima, raketama i topom 23 milimetra.

Za potrebe realizacije obuke, pripadnici inžinjerijskog bataljona iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO prilagodili su deo vojnog kompleksa „Pasuljanske livade“ kako bi se na samom poligonu moglo realizovati sletanje, poletanje i naoružavanje helikoptera.
 
Helikopteri Mi-35 u naoružanje Vojske Srbije uvedeni su krajem prošle godine. Namenjeni su za izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snaga kopnene vojske. Mogu izvoditi dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru, vršiti transport ljudstva i tereta, izviđačke i patrolne zadatke, kao i desantiranje timova. Poseduju zaštitu od dejstva pešadijskog naoružanja i opremljeni su savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivačima, elektronskim indikatorima i osmatračko-nišanskim sistemom.

Povezane vesti