„Čelik 2017“ - Proslava Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope

Utorak, 9.5.2017 | Aktuelnosti

Dan Vojske Srbije, Dan pobede i Dan Evrope obeležen je danas centralnom svečanošću na poligonu Nikinci na kojoj je prikazan deo sposobnosti VS i dostignuti stepen razvoja naoružanja i vojne opreme.

Dan Vojske Srbije, Dan pobede i Dan Evrope obeležen je danas centralnom svečanošću pod nazivom „Čelik 2017“ na poligonu Nikinci na kojoj je prikazan deo sposobnosti Vojske Srbije, kao i dostignuti stepen razvoja srpskog naoružanja i vojne opreme.

Današnjem prikazu na poligonu Nikinci prisustvovali su predsednik Republike Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Aleksandar Vučić, članovi Vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i članovi Vlade Republike Srpske, ministarka odbrane Republike Slovenije Andreja Katič, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora u Republici Srbiji i mnogobrojni gosti.

Svečanost „Čelik 2017“ obeležilo je dejstvo bojevom municijom više od 20 sistema naoružanja, vojne opreme, artiljerisjko-raketnih sistema, aviona i helikoptera Vojske Srbije i MUP, akcije pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije i specijalnih jedinica MUP.
 
Da su svi segmenti prikaza bili posvećeni prezentaciji nove opreme i načina njene upotrebe, svedoči i činjenica da se današnjom operacijom komandovalo iz operativnog centra komandnog mesta brigade, čije je „srce“ mobilni komutacioni čvor, koji obezbeđuje kriptozaštićenu govornu komunikaciju, prenos podataka i slike sa svim potčinjenim sastavima, susedima i pretpostavljenom komandom.
 
Uz zaglušujuću buku i uspešno pogođene mete, u delu svečanosti posvećenom prikazu gađanja iz streljačkog naoružanja i borbenih oklopnih vozila, u najboljem svetlu na poligonu u Nikincima pokazali su se i višenamenska oklopna vozila „Miloš“ i „Lazar“, sistemi „Morava“ i „Oganj“, samohodna haubica „NORA“, samohodni artiljerijsko-raketni sistem PVO „PASARS”,kao i novi model modularne puške.
 
Prvi put, široj javnosti predstavljen je i protivoklopni raketni sistem „ALAS“, a reč je o višenamenskom sistemu velikog dometa sa principom vođenja raketa bez neposrednog vizuelnog kontakta sa ciljem.
 
Prikazano je i dejstvo modernizovanog modela tenka M-84, poslednje aktuelne varijante savremenog borbenog tenka razvijenog na bazi modifikacija i modernizacija osnovne verzije M-84.

Gosti današnje svečanosti imali su priliku da vide i dejstva protivoklopnog helikoptera „GAMA“ koji je namenjen za vazduhoplovnu vatrenu podršku, neutralisanje i onesposobljavanje oklopnih borbenih sredstava i utvrđenih tačaka dejstvom protivoklopnim raketama MALjUTKA kao i aviona „Orao“ namenjenog za dejstvo po ciljevima na zemlji upotrebom vođenih i nevođenih raketnih sredstava i vazduhoplovnim bombama različitih težina.
 
U okviru prikaza operativnih sposobnosti Vojske Srbije, demonstrirane su sposobnosti jedinica Vojne policije u kontroli teritorije u zoni odgovornosti i rešavanje talačke situacije, operativne sposobnosti dela specijalnih jedinica Vojske Srbije u sadejstvu sa specijalnim antiterorističkim jedinicama MUP-a u protivdiverzantsko-terorističkim dejstvima, kao i prikaz sposobnosti sanitetske evakuacije vazdušnim i kopnenim putem.
 
Na poligonu u Nikincima, pripremljen je i taktičko-tehnički zbor, kao i izložba „Jugoimport SDPR“, koju su gosti današnje svečanosti imali prilike da obiđu.
 
Predsednik Nikolić je istakao da su na današnjem prikazu građani mogli da vide kako Srbija brine o svojoj i bezbednosti svojih građana.
 
- Videli ste proizvodni program Srbije kojim retko koja država, izuzev velikih izvoznica oružja, može da se pohvali, ali i da je Srbija potpuno samostalna u odbrani svoje teritorije, da je razvila vojnu nauku ili sačuvala vojnu nauku i samo dodavala nova znanja koja su sticana. Videli ste, takođe, kako su pripadnici Vojske obučeni i koliko su spremni. Ako znate da svako od nas svoju zemlju nosi u srcu, i dao bi za nju ono što su za nju dali njegovi očevi, onda je apsolutno jasno da na ovim vežbama koje su veoma ozbiljne i složene i u kojima učestvuju mnogi vidovi i rodovi, mi u stvari odvraćamo svakoga ko bi pomislio da može da nanese neko zlo Srbiji i građanima Srbije – naglasio je predsednik Nikolić.
 
Ocenjujući današnji prikaz, predsednik Nikolić je istakao da je zadovoljan onim što je viđeno na prikazu.

- U toku svog mandata prisustvovao sam mnogim vežbama, koje su bile uglavnom vezane za jedan rod ili vid vojske, ali ovo je bila višenamenska i veoma ozbiljna vežba, koju može da sprovede samo ozbiljna vojska sa ozbiljnom komandom –poručio je predsednik Republike.
 
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je svim učesnicima na uspešno izvedenoj vežbi, na kojoj je demonstrirana sposobnost za odbranu Srbije i njenog naroda.
 
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, zahvalio je predsedniku Republike na visokoj oceni prikaza koji je danas izveden.

- Mi smo danas bili u prilici da vidimo nešto što se retko predstavlja javnosti na ovaj način kako su to pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uradili, posebno imajući u vidu da je prikazan veliki broj sredstava koje mi još uvek razvijamo i koja nisu uvedena u operativnu upotrebu. Ali ako verujete ljudima koji rukuju tim sredstvima, ako verujete u tehniku koju razvijate, nije problem ovako visokoriziču vežbu prikazati – naglasio je general Diković.
 
Načelnik Generalštaba je odao priznanje svim učesnicima vežbe i dodao da je pred Vojskom Srbije bolja budućnost.

- Srbija je danas zemlja koja je sposobna da se sama brani od bezbednosnih rizika i sve ono što smo danas prikazali, nadam se, kroz godinu ili dve biće u naoružanju i opremi Vojske Srbije, a učiniće je jačom, samostalnijom i biće apsolutno u funkciji politike Republike Srbije na međunarodnom planu – poručio je general Diković.

Povezane vesti