Proslava Dana službe VOJ i Dana 126. brigade VOJIN

Četvrtak, 18.6.2020 | Kultura i tradicija
Vojna svečanost povodom Dana službe vazdušnog osmatranja i javljanja i Dana 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja održana je danas u kasarni „Banjica“ u Beogradu.

Povodom praznika upriličen je svečani defile jedinica i prikaz naoružanja i vojne opreme, dok su najistaknutijim pojedincima uručena priznanja za odlične rezultate u radu.

Svečanosti je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković, koji je čestitao praznik pripadnicima jedinice i službe i podsetio na bogatu istoriju vazdušnog osmatranja i javljanja, ispisanu brojnim primerima hrabrosti i požrtvovanja.

Nakon svečanosti položeni su venci na spomen-obeležje u kasarni kojim ova jedinica čuva uspomenu na potporučnike poginule tokom NATO agresije 1999. godine, Sinišu Radića i Željka Savičića.

Dan službe VOJ i Dan 126. brigade VOJIN obeležavaju se u znak sećanja na 18. jun 1915. godine, kada je srpska vrhovna komanda izdala naređenje da se oforme stalne osmatračke signalne stanice radi označavanja pravca leta neprijateljskih aviona.

Povezane vesti