Obilazak obuke u 63. padobranskoj brigadi

Četvrtak, 4.6.2020 | Obuka
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, obišli su večeras pripadnike 63. padobranske brigade, koji izvode obuku na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu.  

Ministar Vulin potvrdio je da noćni skokovi predstavljaju najzahtevniji i najsloženiji deo obuke. 
 
- Ono što je večeras urađeno iznad grada Niša ne može da uradi svaki padobranac, a onaj koji može, on može za sebe da kaže da je dostigao maksimum u svom razvoju i poslu. Noćni skok u otežanim uslovima, pod vetrom i teškim vremenskim prilikama, dokaz je da su ovi ljudi prošli najsloženiju obuku, i da su u stanju da izvedu baš sve što jedan padobranac može da uradi - istakao je ministar Vulin.
 
On je dodao da su padobranci opremljeni najsavremenijim padobranima i najboljom mogućom opremom. 
 
- Ulagali smo i u njihov životni standard, podigli smo nivo njihove jedinice - od bataljona vraćeni su na nivo brigade, ali oni sve to vraćaju i pokazuju koliko vredi u njih ulagati - rekao je ministar odbrane, koji je iskoristio priliku da se zahvali i načelniku Generalštaba Vojske Srbije što je večeras bio tu i što je "doprineo da 63. padobranska brigada bude to što jeste". 

Pripadnici 63. padobranske brigade večeras su izveli skok tehnikom visokog iskakanja i visokog otvaranja. Iskočili su sa visine od 4,5 hiljada metara, iznad Prokuplja, tridesetak kilometara od desantne prostorije i, vozeći se otvorenim padobranima, prizemljili na desantnu prostoriju na niškom vojnom aerodromu. Reč je o najsloženijem delu obuke, noćnom skoku padobranom sa velike visine, preletom s ličnim naoružanjem i opremom. Ovaj deo obuke se praktikuje u sklopu više padobranske obuke u 63. padobranskoj brigadi, ali se i nakon toga redovno izvodi, kroz padobranske skokove. 

Povezane vesti