Gardisti Vojske Srbije na Paradi pobede u Moskvi

Sreda, 24.6.2020 | Kultura i tradicija
Pripadnici Garde Vojske Srbije uzeli su učešće na danas održanoj Paradi pobede u Moskvi, kojom je obeležena 75. godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.
 
Pod zastavom Republike Srbije, predvođeni komandantom Gardijskog bataljona potpukovnikom Draganom Jakovljevićem, gardisti Vojske Srbije prodefilovali su Crvenim trgom i tako odali poštu precima koji su svoje živote utkali u slobodu u kojoj danas živimo.
 
Koracima pobednika prodefilovalo je 13.008 vojnika iz Azerbejdzana, Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Kine, Moldavije, Mongolije, Srbije, Rusije, Tadzikistana, Turkmenistana i Uzbekistana. Crvenim trgom prodefilovalo je i 216 jedinica tehnike, borbenih vozila i avijacije.

Paradi pobede je prisustvovao predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, koji je po završetku defilea sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim šefovima delegacija položio cveće na Spomenik neznanom junaku u Aleksandrovskoj bašti.

Parada pobede tradicionalno se održava na Dan pobede nad fašizmom – 9. maja, ali je zbog epidemiološke situacije u zemlji ove godine odložena za 24. jun. Datum je izabran simbolično, jer je tog dana pre 75 godina na moskovskom Crvenom trgu održana prva vojna parada u čast izvojevane pobede.

Povezane vesti