Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju UN na Kipru

Ponedeljak, 19.4.2021 | Multinacionalne operacije
Vojna svečanost povodom upućivanja odeljenja vojne policije Vojske Srbije u mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija na Kipru održana je danas u kasarni „Banjica“ u Beogradu.

Reč je o prvoj jedinici koju Vojska Srbije angažuje na Kipru nakon trogodišnje pauze. Prethodno je, od 2011. do 2018. godine, u ovoj misiji učestvovala jedinica Vojske Srbije ranga pešadijskog voda.

Odeljenje vojne policije će biti angažovano u sastavu britanskog kontingenta u ovoj misiji, što će predstavljati prvo zajedničko angažovanje naše i britanske vojske posle Drugog svetskog rata.

Komandiru odeljenja starijem vodniku prve klase Viktoru Uroševiću zastavu Republike Srbije uručila je načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Mirjana Milenković, uz poruku da savesno i odgovrno izvršavaju sve dodeljene zadatke u misiji, dostojno prezentuju lik i delo pripadnika Vojske Srbije i grade dobre odnose sa svim učesnicima u misiji.

Svečanosti je prisustvovala ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu Šan Maklaud i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. 

Mirovna operacija Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP) uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti UN iz 1964. godine, a Vojska Srbije je učešće u misiji otpočela 21. oktobra 2010. godine.

Povezane vesti