„Munjeviti udar 2021“ na kopnu, vodi i u vazdušnom prostoru

Četvrtak, 17.6.2021 | Obuka
U okviru združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, jedinice Vojske Srbije realizuju intenzivne aktivnosti u dnevnim i noćnim uslovima na poligonima širom Republike Srbije.

U ovoj fazi vežbe, jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uvežbavaju širok spektar zadataka na kopnu, vodi i u vazdušnom prostoru. Na Rtnju, Pešterskoj visoravni, u Deliblatskoj peščari, na Tisi kod Titela i poligonima „Pasuljanske livade“, „Međa“, „Orešac“ i „Borovac“ izvode se napadne, odbrambene, protivterorističke i protivpobunjeničke operacije.

Dejstva izvode jedinice svih rodova Vojske Srbije, uz podršku opštih i logističkih službi koje obezbeđuju neprekidnost veze, vazdušno osmatranje i javljanje, atomsko-biološko-hemijsko obezbeđenje, transport, ishranu, ubojna sredstva, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike.

Na vežbi se koriste tenkovi, borbena vozila, artiljerijski sistemi i oruđa, brodovi, avioni, helikopteri, daljinski pilotirani vazduhoplovi, PVO sistemi, besposadne platofrme i široka paleta pešadijskog i naoružanja specijalnih jedinica.

Vežba se izvodi radi provere borbene gotovosti snaga Vojske Srbije i unapređenja osposobljenosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije.

Povezane vesti