Otvoren savremeni helidrom kod Vojnomedicinske akademije

Četvrtak, 3.1.2019 | Aktuelnosti

Novoizgrađeni helidrom kod Vojnomedicinske akademije jedini je helidrom u Republici Srbiji koji obezbeđuje uslove za sletanje dva helikoptera istovremeno, danju i noću, u svim uslovima.

Ministar Vulin: Savremeni helidrom za Vojsku Srbije i sve naše građane


Ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov prisustvovali su danas otvaranju novog helidroma kod Vojnomedicinske akademije.

Nakon obilaska novoizgrađenog objekta i informisanja o izvedenim radovima na infrastrukutrnom uređenju helidroma VMA, ministar Vulin je istakao da je reč o najsavremenijem i jedinom pravom helidromu u Srbiji koji ima sve elemente koji su za tu namenu predviđeni, dodajući da je donedavno, na helidromu VMA postojala samo jedna sletno-poletna tačka i da nije bilo osvetljenja.

– Sada imamo dve sletno-poletne tačke, obe imaju osvetljenje, što znači da u svim vremenskim uslovima, danju i noću, možemo da primimo sve tipove helikoptera, bez obzira na njihovu veličinu. Pacijenti VMA su na ovaj način dobili jednu dragocenu uslugu, ali je i Vojska Srbije dobila jednu novu sposobnost, kao i svi građani Srbije. Svako ulaganje u Vojsku Srbije jeste ulaganje u kvalitet života svakog građanina i što budete imali jaču i opremljeniju Vojsku Srbije i što mi budemo imali više novih sposobnosti, to će biti jača i Srbija i to će biti lakši život svakog građanina naše zemlje – naglasio je ministar Vulin.

Ministar odbrane je zahvalio direktorki Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjani Čizmarov na velikoj donaciji u iznosu od 25.000.000 dinara, dodajući da su sva sredstva za infrastrukturne radove na tom helidromu obezbeđena iz donacije, a ne iz budzeta.

– Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da se zahvalim direktorki Čizmarov i zato što razume i zato što je prepoznala potrebu da se pomogne pacijentima VMA, kao i svakom našem građaninu, ali i Vojsci Srbije. Pozivam i ostale socijalno-odgovorne subjekte u ovoj zemlji da uvek razmišljaju o tome da mogu da pomognu svojoj vojsci, jer tako će pomoći i svojoj državi. Helidrom je otvoren, on će se koristiti i nadajmo se da ćemo ga uvek koristiti u mirnodopske svrhe i uvek za dobro, ali on je tu 24 časa na raspolaganju svim građanima naše zemlje, ne samo pripadnicima Vojske – poručio je ministar Vulin.

Govoreći o značaju novoizgrađenog objekta na helidromu VMA, komandant RV i PVO general Žarković je istakao da su sada obezbeđeni uslovi za smeštaj posade helikoptera, unutrašnje službe, kao i sanitetskog osoblja i lica koja se helikopterima transportuju.

– Reč je o jedinom helidromu u Republici Srbiji koji obezbeđuje uslove za sletanje dva helikoptera istovremeno, na dve pozicije, danju i noću i u svim uslovima. Veoma je značajan za RV i PVO, VMA, ali i za celokupan sistem odbrane – naglasio je general Žarković. dodajući da je od 1. januara 2019. ovaj helidrom stavljen u funkciju i da su obezbeđeni uslovi za sletanje svih helikoptera.

Otvaranju su prisustvovali i državni sekretar u ministarstvu odbrane Bojan Jocić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić i zastupnik načelnika VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević.

Povezane vesti