Predsednik Vučić: Novi helikopteri su čuvari naše zemlje i neba

Subota, 7.12.2019 | Aktuelnosti
– Čestitam Vojsci Srbije i građanima Srbije. Srbija ovo nikada nije imala, jer nismo obnovili nešto, već napravili nešto što nikada nismo imali. Danas ste mogli da vidite prezentaciju evropskih i ruskih helikoptera koje smo kupili, od najmodernijih jurišnih helikoptera i borbenih helikoptera Mi-35 za koji kažu da teško da imaju premca u svetu. Zahvalan sam našim ruskim prijateljima što nam i danas pomažu da sklopimo te helikoptere. Videli ste nove Mi-17 naoružane, videli ste i oružje i opremu, rakete, topove 23 mm, vođene i nevođene rakete kojima naoružavamo te naše helikoptere. Mogli ste da vidite da naši Mi-17 nose, prvi put, vedra vode da bismo mogli da intervenišemo u slučaju požara. Oni imaju svoju transportnu ulogu, da prevoze padobrance, specijalce za desantne diverzantske zadatke. Istovremeno su multifunkcionalni, što znači da mogu da učestvuju u veoma značajnim borbenim dejstvima – istakao je danas predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, koji je u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, obišao nove helikoptere kojima je opremljena Vojska Srbije - Mi-35, H-145M i Mi-17, na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Predsednik Vučić rekao je da je danas prikazan i helikopter H-145 M, dodajući da je reč o izuzetno dobrim Erbasovim helikopterima.

– Srećan sam što su generali Mojsilović i Žarković i svi naši letači i mehaničari, svi naši ljudi, srećni i zadovoljni. Naši vojnici ne žive samo za plate, koje su iz godine u godinu veće. Znam da to i dalje nije dovoljno i nije osnovni motiv, oni su uvek živeli za svoju Srbiju, za svoju zemlju i za ono sa čim rade, u čemu rade, na čemu rade. Mislim da smo samo u vreme bivše Jugoslavije mogli da kažemo da smo imali ovoliko helikoptera i ovako ubojite i moderne eskadrile i helikoptere, kao što imamo danas. Srećan sam zbog toga, to smo mogli da uradimo ne zato što bi neko rekao da više volimo Srbiju od nekih drugih, već zato što smo rešili pitanje javnih finansija. Kada je bilo teško, teške reforme smo sproveli u delo i uspeli da obezbedimo da naša vojska bude vrlo dobro i, rekao bih, dovoljno naoružana i opremljena, imajući u vidu potrebe odvraćanja od agresije za svakoga ko bi to pokušao da učini – istakao je predsednik Vučić dodajući da je važno da naša Vojska ima takvu vrstu snage.

Predsednik Vučić je zahvalio svima koji su u tome učestvovali u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, posebno ministru odbrane, načelniku Generalštaba i pomoćniku ministra odbrane za materijalne resurse i svim drugim ljudima koji su se borili za to i što smo uspeli da pronađemo novac za to.

– Da budem iskren, kada pogledate kako mašine izgledaju, onda vam je jasno zašto za neke od njih kažu da su “strah i trepet” i zašto ih neki nazivaju “đavoljim kočijama”. Za nas nisu, one su čuvari naše zemlje, našeg neba i srećni smo i ponosni što se nalaze u našoj zemlji – poručio je predsednik Vučić.

Nakon obilaska i razgovora sa pilotima i posadama, predsednik Vučić je čestitao građanima Srbije i Vojsci Srbije.

– Vama, dragi vojnici, želim mnogo dobrih sati letenja, želim vam mnogo uspeha u zaštiti našeg neba, naše zemlje, naših reka i želim vam da budete ponosni na svoju Srbiju i želim vam da imate manjak posla u budućnosti, a samo treninge, vežbe i ništa više od toga – zaključio je predsednik Vučić, dodajući da je ponosan što je vrhovni komandant Vojske koja je uvek u stanju da odbrani našu zemlju i koja je danas opremljenija i bolje naoružana nego što je ikada bila.

Današnjem prikazu novih helikoptera kojima je opremljena Vojska Srbije prisustvovali su generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, pomoćnik ministra odbrane za meterijalne resurse Nenad Miloradović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba brigadni general Milan Popović, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić i komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dejan Vasiljević.

Povezane vesti