Generalna proba Prikaza sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode“

Sreda, 8.5.2019 | Iz jedinica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas u Nišu proveri pripremljenosti za Prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode“.

Na današnjoj generalnoj probi ministri Vulin i Stefanović i general Mojsilović imali su priliku da se uvere da je više od 4.000 vojnika i policajaca, kao i tehnika i naoružanje, spremno za predstojeći prikaz koji će biti održan na tom mestu u petak 10. maja.

Prema rečima komandanta prikaza brigadnog generala Vladete Baltića, uvežbavanje za zajednički prikaz sposobnosti Vojske i MUP-a povodom Dana pobede otpočelo je u subotu.
 
– Veoma sam zadovoljan dostignutim nivoom priprema, a danas ste bili u prilici da vidite kako će izgledati prikaz sposobnosti. Pripreme idu po planu i do petka nam je ostalo da neke detalje uvežbamo i korigujemo, kako bi to sve bilo, kako mi vojnici kažemo, „pod konac“ – naglasio je general Baltić.
 
Komandant prikaza najavio je da će u petak 10. maja niškim bulevarom Nikole Tesle prodefilovati pešadijski i motorizovani ešelon, a u programu je nalet vazduhoplovnog ešelona i padobranski desant.

– Građani Srbije će moći da vide i veterane vojske i policije, a ubeđen sam da će uživati i u egzerciru koji će prikazati Garda Vojske Srbije – istakao je general Baltić.
 
Uz učešće oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova, u Nišu će građani toga dana moći da vide i borbena vozila pešadije, tenkove, borbena vozila „Hamer“, artljerijske sisteme „Oganj“, borbena vozila „Lazar“, artiljerijska oruđa „Nora“, PVO sisteme, oklopna vozila žandarmerije, policijska vozila, sredstva iz razvoja preduzeća Odbrambene industrije Srbije „Šumadija“, „Alas“, „Miloš“, „Oganj modularni“, „Oganj digitalni“, „Pasars“ i savremeno naoružanje i opremu po projektima „1500“ i „1500+“.

Za pripremu, organizovanje i izvođenje Prikaza odgovoran je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant prikaza je zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, dok je u ime MUP-a odgovoran komandant Žandarmerije pukovnik policije Dejan Luković.

Povezane vesti