Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Nedelja, 11.11.2018 | Kultura i tradicija

Izaslanik predsednika Republike Srbije generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, u pratnji gp Milana Mojsilovića i gm Duška Žarkovića, položio je venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

Izaslanik predsednika Republike Srbije generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića, uz najviše državne i vojne počasti, položio je lovorov venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembra.
 
Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik Uprave Vojne policije brigadni general Rajko Milovanović, učestvovala je danas u državnoj ceremoniji povodom Dana primirja – 11. novembra.
 
Uz pune vojne i državne počasti, centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, u ime Vlade Republike Srbije, predvodio je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
 
Ceremoniji kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, koja predstavlja čin odavanja počasti pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata, prisustvovali su i predstavnici Grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane akreditovani u Srbiji, udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.
 
Lovorovi venci položeni su i kod savezničkih vojničkih grobalja iz Prvog svetskog rata - na groblju Komonvelta, kod Spomen kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu i na Francuskom vojničkom groblju.
 
Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u 11 časova na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.
 
Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junačkih postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom rata.

FOTO: TANJUG

Povezane vesti