Praznici geodetske službe i Vojnogeografskog instituta

Ponedeljak, 5.2.2018 | Kultura i tradicija

U Vojnogeografskom institutu danas je obeležen Dan te ustanove i Dan geodetske službe.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije, naučnih i obrazovnih institucija sa kojima Vojnogeografski institut ima razvijenu naučno-tehničku saradnju, kao i aktivni i penzionisani pripadnici geodetske službe.

Pozdravljajući prisutne, načelnik Vojnogeografskog instituta pukovnik doc. dr Zoran Srdić istakao je da se danas uz 142 godine postojanja geodetske službe i Vojnogeografskog instituta obeležava i 150 godina od rođenja akademika generala Stevana Boškovića, koji je bio na čelu geodetske službe i Vojnogeografskog instituta od 1900. do 1937. godine.

– U protekloj godini ostvareni su važni rezultati u oblasti aerofotogrametrijskog snimanja i angažovanja Instituta u nacionalnom projektu IPA2014 „Obnova posledica poplava u Republici Srbiji“, u okviru kojeg je dobijena veoma vredna oprema. Osim toga, brojni su rezultati naučno-istraživačkog rada, od kojih je najvažniji projekat digitalizacije arhiva geodetske, kartografske i fotogrametrijske dokumentacije Instituta, naglasio je pukovnik Srdić.

Govoreći o planovima za ovu godinu, načelnik Instituta istakao je da će jedan od težišnih zadataka biti učešće u realizaciji projekata od nacionalnog značaja, kao što su Srpska enciklopedija i Nacionalni geografski atlas Srbije, koji se realizuju pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti i Matice srpske.

Na kraju svečanosti prikazan je film Vojnogeografski institut kroz tri veka, u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“.

Povezane vesti