Ministar Vulin i general Mojsilović na Pasuljanskim livadama i Pešteru u susret vežbi Vek pobednika 1918-2018

Utorak, 6.11.2018 | Obuka

Pripadnike Vojske Srbije koji se na poligonima „Pasuljanske livade“ i na Pešteru pripremaju za predstojeću vežbu „Vek pobednika 1918-2018“ obišli su danas ministar Vulin i general Mojsilović.

Pripadnike Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane koji se na poligonima „Pasuljanske livade“ i na Pešteru pripremaju za predstojeću vežbu „Vek pobednika 1918-2018“ obišli su danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, gde su se uverili u stepen pripremljenosti pripadnika Vojske Srbije za predstojeću vežbu.

Nakon obilaska, ministar Vulin je istakao da je na „Pasuljanskim livadama“ i na poligonu na Pešteru danas vežbalo više od 3.600 vojnika sa velikim brojem tehnike i vazduhoplova.
 
– Na ovaj način potvrdili smo našu spremnost za konačno izvođenje vežbe i da možemo da pređemo na viši strategijski nivo – ocenio je ministar Vulin.
 
U okviru priprema, na poligonu „Pasuljanske livade“ pripadnici Treće brigade, u sadejstvu sa RV i PVO realizovali su danas segment vežbe po temi „Borbena grupa u napadu“. Rukovodilac vežbe komandant Treće brigade pukovnik Slađan Stamenković istakao je da je današnji prikaz bio prilika da se sagleda sadejstvo avijacije, tehničkih i oklopnih jedinica, kao i ostalih jedinica koje učestvuju u vežbi.
 
– Danas su pripadnici Treće brigade, Mešovite artiljerijske brigade, 98. i 204. vazduhoplovne brigade, prikazali obučenost u rukovanju najsavremenijim naoružanjem i ostalim sredstvima koja su u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije – naglasio je pukovnik Stamenković.
 
Na Pešterskoj visoravni pripadnici Druge brigade i RV i PVO prikazali su segmente uvežbavanja po temi „Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad“. Komandant Druge brigade kopnene Vojske brigadni general Željko Kuzmanović istakao je da je danas na prostoru privremenog poligona „Pešter“ demonstrirana priprema za realizaciju predstojeće vežbe.
 
– U toku pripreme za predstojeću vežbu, jedinice Druge brigade kopnene vojske uz podršku dela jedinica RViPVO i uz podršku artiljerijskih sredstava  Druge brigade, kao i sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, ostvarivale su dejstvo po zamišljenom neprijatelju u prostoru. U toku današnjeg dana mogli ste da vidite dejstva lovačke avijacije, lovačko-bombarderske avijacije, artiljerijskih sredstava i tenkova M-84 – naglasio je general Kuzmanović.

Današnjem obilasku prisustvovali su i v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković i načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove general-major Ilija Todorov.
 
Vežba „Vek pobednika 1918-2018“ izvodiće se u realnim uslovima i Vojska Srbije će tokom dva vežbovna dana, sa oko 8.000 pripadnika na više od 600 borbenih sistema i 24 vazduhoplova prikazati nivo svoje operativne osposobljenosti. Tokom vežbe će, kako je planirano, biće utrošeno 103 tone ubojnih sredstava.
 
Reč je o najvećoj vojnoj vežbi u poslednjih nekoliko godina, koju Vojska Srbije organizuje na 10 lokacija širom Srbije, u slavu i čast srpskih junaka koji su vojevali velike bitke i odlučili ishod Prvog svetskog rata pobedonosnim pohodom od Solunskog fronta do slobode za celu Srbiju.

Povezane vesti