SARADNjA SRBIJE I ITALIJE U VANREDNIM SITUACIJAMA

Petak, 17.10.2008 | Međunarodna saradnja

Komandant Kopnene vojske Vojske Srbije general-potpukovnik Mladen Ćirković i načelnik Generalštaba Kopnene vojske Italije general-potpukovnik Fabricio Kastanjeti potpisali su danas "Pismo o namerama za saradnju u oblasti vanrednih situacija i razminiranju između Srbije i Italije".

Komandant Kopnene vojske Vojske Srbije general-potpukovnik Mladen Ćirković i načelnik Generalštaba Kopnene vojske Italije general-potpukovnik Fabricio Kastanjeti potpisali su danas „Pismo o namerama za saradnju u oblasti vanrednih situacija i razminiranju između Srbije i Italije“.

Svečanosti u Centralnom domu VS u Beogradu prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije dr Zoran Jeftić i ambasador Italije u Srbiji Alesandro Merola.

Izražavajući zadovoljstvo zbog uspešne saradnje, posebno u periodu kada je Italija kontakt država za saradnju Srbije sa Natoom, ambasador Merola je istakao da potpisani sporazum ima dva važna aspekta. Prvi je tehnološki, jer je donirana oprema za razminiranje produkt najmodernije svetske tehnologije, a drugi aspekt je humanitarni, jer će razminiranjem područja u Srbiji biti spaseni mnogi životi. „Ovaj čin zatvoriće jedan loš period, a otvoriti novi, period saradnje dve vojske, u kome ima puno dobrih inicijativa“, rekao je ambasador Merola i izrazio spremnost Italije da podrži težnje Srbije ka evroatlantskim integracijama.

Državni sekretar dr Zoran Jeftić je zahvalio na pomoći koju Italija pruža Srbiji u naporima da očisti područja u kojima još ima eksplozivnih sredstava koja potencijalno mogu ugroziti život stanovništva. Jeftić je takođe izrazio spremnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da posle potpisivanja Bezbednosnog sporazuma, Srbija ostvari intenzivniju saradnju u okviru Programa Partnerstva za mir.

Vrednost donacije koju će Italija dati Srbiji u vidu terenskih vozila, najsavremenijih uređaja za razminiranje i pomoćne opreme iznosi 600.000 evra.

Povezane vesti