Obeležen Dan roda avijacije

Petak, 2.8.2019 | Kultura i tradicija

Dan roda avijacije obeležen je danas vojnom svečanošću na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

Čestitajući praznik pripadnicma tog roda, načelnik štaba Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Aleksandar Bjelić podsetio je na najznačajnije  ljude i događaje koji su obeležili istoriju našeg vazduhoplovstva, ističući da ove godine praznik roda avijacije pripadnici dočekuju sa znatno više optimizma, imajući u vidu opremanje vazduhoplovima i tehnikom koje je u toku.

Prema njegovim rečima, to svedoči o poverenju koje je ukazano pripadnicima RV i PVO, a koje, treba da bude opravdano radom, zalaganjem i pravilnim odnosom prema tehnici.

U nastavku svečanosti na aerodromu u Batajnici, dodeljeni su letački znakovi, nagrade i pohvale, a priređen je i defile jedinica i prikaz tehnike.

General Bjelić i komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić, u prisustvu pripadnika 204. vazduhoplpve brigade položili su danas i vence na spomen obeležje "Niko nije rekao neću" u Spomen parku krugu vojnog aerodroma.

Dan avijacije proslavlja se u spomen na 2. avgust 1893. godine, kada je naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja. Do 1941. godine taj dan se tradicionalno proslavljao kao slava svih pilota i letača.

Povezane vesti