Obilazak jedinica Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti

Četvrtak, 28.11.2019 | Aktuelnosti
Vojska Srbije u potpunosti kontroliše čitavu teritoriju naše zemlje i garantuje teritorijalni integritet i suverenitet naše domovine. Nikakve separatističke provokacije, nikakve političke provokacije ne mogu na bilo koji način da ugroze mir, stabilnost, bezbednost, sigurnost i naš način života — rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem obišao danas pripadnike Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti u bazi „Kadrova čuka“, Posednutom objektu „Gornji Vrtogoš“, kao i Strelišni kompleks „Vrtogoš“.
 
— Za svakog građanina naše zemlje Vojska Srbije obezbeđuje mir, bez obzira da li je to Novi Sad ili Preševo i svaki naš građanin može da bude siguran da će mu biti garantovana sva prava, njegova čast, imovina i sloboda — naglasio je ministar Vulin.
 
Ideje o stvaranju velike Albanije i promeni granica Republike Srbije su ideje koje mogu da zapale čitav Balkan, istakao je ministar Vulin i dodao da takve ideje ne mogu da prođu na prostoru Republike Srbije.
 
— Vojska Srbije je svojom spremnošću, obučenošću i angažovanošću najvažniji garant mira na prostoru čitavog Balkana. Vojska Srbije u potpunosti kontroliše situaciju u Kopnenoj zoni bezbednosti. Svi naši pripadnici su zdravi, opremljeni, motivisani, sigurni i svako od njih je garant da će ovde još dugo vladati mir. Što je jača Vojska Srbije to je i mir duži i stabilniji — poručio je ministar Vulin.
 
Komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa rekao je da pripadnici te brigade bez prestanka tokom cele godine, u svim vremenskim uslovima obezbeđuju Kopnenu zonu bezbednosti u dužini od 117 kilometara, u sektoru „Jug“.
 
— Trenutna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti je mirna. Saradnja sa Kforom je na veoma visokom nivou. Nemamo nikakvih problema, a ministar odbrane, načelnik Generalštaba i komandant Kopnene vojske danas su se uverili da su pripadnici Četvrte brigade u potpunosti osposobljeni za izvršavanje svih namenskih zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti — rekao je general Stopa.
 
O stanju u bazi „Kadrova čuka“ ministru je referisao komandir baze major Dragan Krstić, a ljudstvo u bazi prikazalo je rad organa obezbeđenja. Major Bojan Stojanović iz Četvrte brigade objasnio je da je glavni zadatak sprečavanje prelaska administrativne linije van planiranih mesta i kontrola Kopnene zone bezbednosti. On je istakao da se za izvršavanje zadataka koristi najsavremenije oružje, oprema za izviđanje i osmatranje danju i noću, a sve u skladu sa pravilima angažovanja u Kopnenoj zoni bezbednosti.
 
Tokom obilaska Strelišnog kompleksa „Vrtogoš“, ministra je o realizovanim zadacima na izgradnji i opremanju strelišta upoznao komandant Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnik Branislav Stevanović.
 
O stanju i zadacima Posednutog objekta „Gornji Vrtogoš“ govorio je poručnik Filip Vuković.

Povezane vesti